14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalItalia: Pieţele financiare salută eşecul în formarea unui guvern eurosceptic

Italia: Pieţele financiare salută eşecul în formarea unui guvern eurosceptic

Acest lucru l-a determinat pe premierul desemnat Giuseppe Conte să renunţe la formarea guvernului.

Cu toate acestea, analiştii avertizează că această euforie ar putea fi una de scurtă durată în condiţiile în care este posibil să fie organizate noi alegeri, ceea ar crea şi mai multă incertitudine în situaţia politică a celei de-a treia mari economii a zonei euro.

Potrivit celor mai recente informaţii, preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, în căutarea unei soluţii după eşecul lui Giuseppe Conte în încercarea sa de a forma un guvern, l-a convocat luni dimineaţă pe economistul Carlo Cottarelli. În vârstă de 64 de ani, Cottarelli a fost un înalt responsabil al Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi a primit numele de “Domul Foarfece” când guvernul Enrico Letta (centru-stânga) i-a încredinţat, în 2013, misiunea de a revizui cheltuielile publice.

Pieţele financiare au salutat vestea că nu vor avea de a face cu un guvern eurosceptic. Refuzul preşedintelui Mattarella de a-l desemna pe Paolo Savona în funcţia de ministru al Economiei a dus la aprecierea monedei euro.

“Vedem o uşurare pe pieţele europene, începând cu aprecierea euro, după ce riscul de a avea un ministru de Finanţe anti-euro a fost evitat”, a declarat analistul Commerzbank, Michael Leister, care a adăugat însă că această apreciere ar trebui să fie pusă în contextul vânzărilor semnificative de active italiene care au avut loc în ziua de vineri.

Luni, moneda euro s-a apreciat cu 0,6% ajungând la 1,1728 dolari şi, de asemenea, a câştigat 0,8% în raport cu francul elveţian. De asemenea, randamentul pentru obligaţiunile italiene pe zece ani a scăzut cu 10 puncte de bază, până la 2,35%, în timp ce randamentul pentru obligaţiunile pe doi ani a scăzut cu 17 puncte de bază, cea mai mare scădere din ultimii trei ani.

Pe piaţa bursieră, indicele FTSE MIB al bursei de la Milano a înregistrat o creştere de 1,4% pe fondul aprecierii acţiunilor băncilor şi companiilor de utilităţi. Acţiunile băncilor Unicredit, UBI Banca, Banco BPM şi Intesa Sanpaolo au înregistrat creşteri cuprinse între 2,2 şi 2,8%.

Cu toate acestea, analiştii avertizează că euforia ar putea să fie una de scurtă durată, deoarece,în situaţia în care vor fi organizate noi alegeri, partidele Mişcarea 5 stele (M5S, antisistem) şi Liga (extremă dreapta) ar putea să înregistreze un rezultat mai bun decât la alegerile din luna martie.

Cele mai citite

Ciolacu s-a întâlnit cu românii din Qatar: “Sunt ferm convins că în Qatar câștigați mult mai bine”

Premierul Marcel Ciolacu, aflat în fruntea unei delegații guvernamentale în Qatar, s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români care trăiește în această țară...

TikTok, luat la rost de UE cu privire la riscurile pe care varianta Lite le are asupra copiilor

ByteDance's TikTok a primit un termen de 24 de ore pentru a furniza o evaluare a riscurilor privind noua sa aplicație TikTok Lite, lansată...

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...
Ultima oră
Pe aceeași temă