8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalItalia: Blocajul politic persistă după eşecul consultărilor pentru formarea guvernului

Italia: Blocajul politic persistă după eşecul consultărilor pentru formarea guvernului

Liderii politici nu au reușit să se înţeleagă pentru formarea unei majorităţi în urma acelui scrutin în care formaţiunile de extremă-dreapta şi antisistem au devenit principalele forţe politice, fără însă ca un partid sau o alianţă să fi obţinut majoritatea.

‘Voi mai aştepta câteva zile, apoi voi evalua cum vom proceda pentru a depăşi impasul’, a spus Mattarella în faţa presei după consultări, potrivit agenţiei Reuters. ‘Din modul cum s-au desfăşurat consultările în ultimele zile, a devenit evident că discuţiile între partidele politice nu au înregistrat niciun progres’, a completat el.

Formaţiunile cele mai bine plasate în urma scrutinului din 4 martie, alianţa dreapta-extrema dreaptă – formată din partidul Forza Italia al fostului premier Silvio Berlusconi şi Liga Nordului, formaţiunea lui Matteo Salvini – care a obţinut 37% din voturi, şi Mişcarea Cinci Stele (M5S, formaţiune antisistem), devenit primul partid al Italiei, cu 32% din voturi, au revendicat fiecare conducerea legislativului.

M5S şi Liga Nordului ar putea din punct de vedere matematic să formeze o majoritate. Dar liderul M5S, Luigi di Maio, i-a cerut Ligii să se separe de partidul lui Berlusconi, solicitare care a fost refuzată de liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini.

La rândul său, Silvio Berlusconi a declarat că doreşte un guvern de dreapta ‘credibil’ în faţa Uniunii Europene şi fără ‘populişti’, deşi partidul său are încheiată o alianţă cu Liga Nordului, formaţiune de extrema-dreaptă, şi el însuşi a fost acuzat de populism în campania electorală, pledând pentru combaterea migraţiei ilegale.

Luigi di Maio nu a exclus nici posibilitatea unei alianţe cu Partidul Democrat (de stânga), marele perdant al alegerilor, care până acum a susţinut că a decis să rămână în opoziţie şi că nu vrea să fie ‘cârja’ vreunui alt partid.

Matteo Salvini a evocat cu regret posibilitatea unor alegeri anticipate şi a îndemnat Forza Italia şi M5S să ajungă la o înţelegere. ‘Dacă Forza Italia şi M5S vor continua încă o lună să se refuze reciproc, atunci italienii se vor plictisi, şi eu mă voi plictisi şi ce vom putea face va fi să votăm din nou’, a spus liderul Ligii Nordului la postul RAI, citat de agenţia dpa.

Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă