Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Auschwitz

Israelul cere explicații Poloniei cu privire la o lege care afirmă că n-au existat "lagăre poloneze"

Ministerul Afacerilor Externe al Israelului a convocat duminică un înalt diplomat polonez, pentru a-i cere "o clarificare cu privire la votul asupra unei legi, denunţate de Israel, referitoare la rolul polonezilor în Holocaust", informează AFP citată de Agerpres.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 28.01.2018 - 18:18

Această lege prevede închisoare pentru orice persoană care foloseşte termenul de "lagăre de concentrare poloneze" cu referire la lagărele de exterminare pe care fasciştii le-au instalat în Polonia atunci când au ocupat această ţară în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Pentru a intra în vigoare, acest text trebuie să fie votat de Senat şi semnat de preşedintele polonez.

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Poloniei în Israel, Piotr Kozlowski, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe de la Ierusalim, pentru "o clarificare" cu înalţi responsabili (israelieni), potrivit comunicatului.

"I s-a adus la cunoştinţă opoziţia Israelului faţă de modul de formulare a proiectului de lege. Momentul ales pentru prezentarea proiectului de lege - cu o zi înainte de Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului - a fost în special surprinzător şi regretabil", a subliniat Ministerul de Externe al Israelului.

Potrivit diplomaţiei israeliene, "proiectul de lege nu va ajuta la restabilirea adevărului istoric şi ar putea dăuna libertăţii de cercetare (asupra Holocaustului), împiedicând în acelaşi timp discuţia asupra mesajului istoric şi moştenirii celui de-Al Doilea Război Mondial".

"Îi cerem guvernului polonez să modifice formularea proiectului de lege înainte de adoptarea finală şi să poarte un dialog cu Israelul asupra acestui subiect", se mai spune în comunicat.

Pentru polonezi, folosirea termenului de "lagăre de concentrare poloneze" creează falsa impresie că ţara lor ar fi responsabilă de Holocaust.

În schimb, pentru liderii israelieni acest text constituie o tentativă de a nega participarea polonezilor în exterminarea de evrei de către fascişti în timpul războiului.

"Această lege este lipsită de fundament. Istoria nu poate fi schimbată şi Holocaustul nu poate fi negat", a declarat sâmbătă seara premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Comentarii

loading...