7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalIsraelul a adoptat o lege care interzice prezenţa în şcoli a ONG-urilor

Israelul a adoptat o lege care interzice prezenţa în şcoli a ONG-urilor

Proiectul legislativ este cunoscut sub denumirea de Legea ”Rupe tăcerea”, numită astfel după principala organizaţie neguvernamentală pe care o are ca ţintă, un grup de foşti soldaţi israelieni care fac campanie împotriva activităţilor armatei în Cisiordania şi Fâşia Gaza.

ONG-ul ”Rupe tăcerea” a fost atacat de către dreapta politică din Israel pentru că a publicat mărturiile a peste 1.000 de soldaţi anonimi despre presupusele nereguli din timpul serviciului militar.

Legea, adoptată cu 43 de voturi la 24, îi va oferi ministrului educaţiei, Naftali Bennett, liderul partidului religios-naţionalist Căminul Evreiesc, posibilitatea de a le interzice organizaţiilor care “subminează sistemul de educaţie sau care acţionează pentru a face rău soldaţilor israelieni ce reprezintă un consens în societatea israeliană” să mai facă vizite în şcoli şi să mai ţină cursuri.

Legea va permite de asemenea interzicerea ONG-urilor care promovează procedurile judiciare în afara Israelului împotriva soldaţilor israelieni.

Organizaţia ”Rupe tăcerea” a precizat marţi că legea îi reduce la tăcere pe soldaţii care îşi pun în pericol viaţa servind în Teritoriile Palestiniene şi le interzice viitorilor soldaţi să audă cum va arăta serviciul militar obligatoriu.

Criticii legii spun că aceasta este o lovitură la adresa libertăţii de exprimare, o valoare democratică esenţială, şi face parte din eforturile guvernului israelian condus de premierul Benjamin Netanyahu de a deligitima grupurile civice şi ONG-urile.

Cele mai citite

Se schimbă legea creditelor. Dobânzile nu pot fi mai mult decât dublul sumei împrumutate

Legea care plafonează dobânzile practicate de instituțiile financiare nonbancare și limitează creanțele pe care le solicită recuperatorii a fost votată azi în plenul Camerei...

Declarațiile selecționerului Edward Iordănescu înaintea amicalului România – Columbia

Înaintea partidei amicale dintre România și Columbia, care se va disputa în această seară la Madrid, selecţionerul Edward Iordănescu a afirmat că doar ridicându-şi...

Cresc importurile de electricitate din Ucraina după atacurile rusești

Importurile zilnice de electricitate din Ucraina vor atinge cel mai ridicat nivel din acest an, după ce o serie de atacuri cu rachete rusești...
Ultima oră
Pe aceeași temă