14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalIsraelienii nu cred în prietenia dintre Kim și Trump

Israelienii nu cred în prietenia dintre Kim și Trump

Un raport intern al guvernului israelian, marele aliat al administraţiei Donald Trump, scoate în relief rezervele Ministerului de Externe al Israelului cu privire la rezultatele recentului summit între preşedintele american şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, informează France Presse.

Documentul, elaborat de Departamentul de cercetare al Ministerului de Externe israelian, apreciază că summitul de marţi ridică ”întrebări” cu privire la angajamentul Coreei de Nord faţă de dezarmarea nucleară, a transmis joi seara Channel 10, canal de televiziune privat israelian.

Raportul relevă ”diferenţe substanţiale între declaraţiile americane dinaintea summitului cu privire la necesitatea unei ‘denuclearizări complete, ireversibile şi verificabile’ şi formularea din comunicatul comun (după summit) care se referă doar la ‘denuclearizarea completă’ a Coreei de Nord”, potrivit postului citat de televiziune.

Un purtător de cuvânt al MAE israelian a confirmat autenticitatea raportului, fără să furnizeze mai multe detalii.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a felicitat marţi pe preşedintele american Donald Trump, evocând un ”summit istoric”, ”un pas important în eforturile pentru denuclearizarea Peninsulei Coreene”.

Documentul întocmit de MAE israelian relevă de asemenea îndoielile Japoniei, Coreei de Sud şi ale Congresului american în ceea ce priveşte sinceritatea nord-coreeană.

”În pofida declaraţiilor lui Trump privind aşteptarea unor schimbări rapide în politica Coreei de Nord, drumul este încă lung şi lent înainte de o schimbare substanţială, dacă va avea loc”, precizează raportul citat de Channel 10.

În pofida tonului triumfalist adoptat de Donald Trump după summit, textul semnat marţi în Singapore de către cei doi lideri a făcut obiectul criticilor din partea mai multor experţi, căci moştenitorul dinastiei Kim nu se angajează decât pentru o ”denuclearizare completă a Peninsulei Coreea”.

Această formulare vagă şi interpretată în multe feluri reia o promisiune deja făcută şi niciodată respectată de către Phenian, notează AFP.

Cele mai citite

Președintele Iohannis, la Misiunea Economică a Francofoniei: România are o creștere economică peste media UE

România a înregistrat în anul 2023 "o creștere economică robustă, de 2,1%, ritm superior mediei Uniunii Europene", a transmis președintele Klaus Iohannis în cadrul...

Viceprimar al sectorului 3, plângere la DNA, împotriva lui Robert Negoiță

Lucian Judele, viceprimarul Sectorului 3, a mers, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde a depus o plângere împotriva lui Robert Negoiţă, pe care...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...
Ultima oră
Pe aceeași temă