14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalIsrael, evreii ultraortodocşi își întețesc protestele împotriva serviciului militar obligatoriu

Israel, evreii ultraortodocşi își întețesc protestele împotriva serviciului militar obligatoriu

Potrivit unui comunicat al poliţiei, “sute de extremişti evrei ultraortodocşi” s-au reunit în faţa unui Birou pentru recrutare în oraş, unde patru poliţişti au fost răniţi în timpul unor altercaţii.

“Poliţia a recurs la grenade paralizante şi tunuri cu apă împotriva protestatarilor”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al poliţiei, Micky Rosenfeld.

Făcând parte dintr-o pătură radicală a populaţiei religioase, aceşti protestatari se mobilizează de luni de zile împotriva serviciului militar, obligatoriu în Israel.

Problema recrutării de ultraortodocşi în serviciul militar s-a aflat în martie în centrul unei crize politice care a dus la prăbuşirea guvernului de dreapta a lui Benjamin Netanyahu.

Un compromis a fost găsit în cadrul coaliţiei asupra unui text controversat ce vizează menţinerea exceptării de la serviciul militar pentru studenţii ultraortodocşi, iar partidele ultraortodoxe au votat atunci bugetul.

Ultraortodocşii respectă cu stricteţe regulile iudaismului în toate aspectele vieţii cotidiane şi spirituale. Ei consideră recrutarea un fel de sursă de tentaţii pentru cei tineri, ieşiţi din lumea închisă a rugăciunii şi studiului religios cărora cei mai mulţi dintre ei li se consacră exclusiv.

Serviciul militar în Israel, obligatoriu fără excepţie de la 18 ani, este de doi ani şi opt luni pentru bărbaţi şi de doi ani pentru femei. Problema recrutării alimentează de ani de zile tensiunile între laicii şi religioşii din Israel, potrivit AGERPRES.

Cele mai citite

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...

Un bănișor, la ipocritul Plicușor

Primarul general Nicușor Dan se laudă în campanie că le-a blocat PUZ-urile edililor Negoiță, Băluță și Ciucu. Pe lângă problema blocării dezvoltării Bucureștiului, ceea ce...

Ciolacu s-a întâlnit cu românii din Qatar: “Sunt ferm convins că în Qatar câștigați mult mai bine”

Premierul Marcel Ciolacu, aflat în fruntea unei delegații guvernamentale în Qatar, s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români care trăiește în această țară...
Ultima oră
Pe aceeași temă