Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Israel, evreii ultraortodocşi își întețesc protestele împotriva serviciului militar obligatoriu

Poliţia israeliană a dispersat duminică la Ierusalim, prin lansarea de grenade paralizante, sute de evrei ultraortodocşi care manifestau împotriva recrutării în armată, informează luni AFP şi AAP.

Iulia Zarnescu 0 comentarii

Actualizat: 16.04.2018 - 09:13

Potrivit unui comunicat al poliţiei, "sute de extremişti evrei ultraortodocşi" s-au reunit în faţa unui Birou pentru recrutare în oraş, unde patru poliţişti au fost răniţi în timpul unor altercaţii.

"Poliţia a recurs la grenade paralizante şi tunuri cu apă împotriva protestatarilor", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al poliţiei, Micky Rosenfeld.

Făcând parte dintr-o pătură radicală a populaţiei religioase, aceşti protestatari se mobilizează de luni de zile împotriva serviciului militar, obligatoriu în Israel.

Problema recrutării de ultraortodocşi în serviciul militar s-a aflat în martie în centrul unei crize politice care a dus la prăbuşirea guvernului de dreapta a lui Benjamin Netanyahu.

Un compromis a fost găsit în cadrul coaliţiei asupra unui text controversat ce vizează menţinerea exceptării de la serviciul militar pentru studenţii ultraortodocşi, iar partidele ultraortodoxe au votat atunci bugetul.

Ultraortodocşii respectă cu stricteţe regulile iudaismului în toate aspectele vieţii cotidiane şi spirituale. Ei consideră recrutarea un fel de sursă de tentaţii pentru cei tineri, ieşiţi din lumea închisă a rugăciunii şi studiului religios cărora cei mai mulţi dintre ei li se consacră exclusiv.

Serviciul militar în Israel, obligatoriu fără excepţie de la 18 ani, este de doi ani şi opt luni pentru bărbaţi şi de doi ani pentru femei. Problema recrutării alimentează de ani de zile tensiunile între laicii şi religioşii din Israel, potrivit AGERPRES.

Comentarii

loading...