6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalIsrael: Curtea Supremă interzice candidatura a doi membri ai Forţei Evreieşti

Israel: Curtea Supremă interzice candidatura a doi membri ai Forţei Evreieşti

Benzi Gopstein şi Baruch Marzel, membri ai Forţei Evreieşti, nu vor putea candida, a anunţat Curtea Supremă într-un comunicat emis duminică seara, citând o lege care condamnă ‘incitarea la rasism’ de către candidaţii electorali. Partidul Forţa Evreiască îşi propune să-i împingă pe ‘inamicii Israelului să emigreze pentru a fi conservat caracterul evreiesc al statului Israel’, cu referire la palestinienii şi arabii israelieni care comit atacuri anti-israeliene.

Partidul doreşte de asemenea anexarea Cisiordaniei, teritoriu ocupat de Israel şi unde trăiesc peste 2,5 milioane de palestinieni. Formaţiunea se revendică de la rabinul americano-israelian Meir Kahane, fondatorul partidului anti-arab Kach şi inspiratorul lui Baruch Goldstein, autorul masacrului din 1994 în care au murit 29 de palestinieni în timpul rugăciunii la Hebron, în Cisiordania.

În comunicatul emis duminică, instanţa supremă a respins, în schimb, apelurile de a interzice Forţa Evreiască şi a menţinut candidatura lui Itamar Ben-Gvir, un colonist israelian aflat în fruntea listei partidului pentru scrutinul din septembrie. Ben-Gvir, care a fost inculpat de 53 de ori începând din adolescenţă, se laudă că a fost declarat nevinovat în 46 de cazuri.

Devenit avocat pentru a se apăra singur în instanţă, el îi reprezintă pe coloniştii israelieni acuzaţi de violenţe, printre care se numără evreii radicali judecaţi pentru un incendiu criminal în care au murit un copil de un an şi jumătate şi părinţii acestuia, palestinieni, în 2015 în Cisiordania. Premierul israelian Benjamin Netanyahu, şeful partidului de dreapta Likud, a fost foarte criticat înaintea alegerilor din aprilie pentru că a negociat includerea Forţei Evreieşti în Uniunea Partidelor de Dreapta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă