7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalIrlanda va cere UE un ajutor financiar de urgenţă în cazul unui...

Irlanda va cere UE un ajutor financiar de urgenţă în cazul unui Brexit fără acord de retragere

Irlanda va cere UE sute de milioane de euro pentru a o ajuta să facă faţă impactului imediat al unui posibil Brexit dezordonat, fără un acord – a spus Creed într-un interviu pentru cotidianul The Irish Independent.

”Vorbim aici de sute de milioane. Între industria cărnii de vită şi industria pescuitului vorbim de mega-bani”, a adăugat oficialul irlandez.

Economiştii au avertizat că un Brexit fără acord ar putea să afecteze Irlanda mai dur decât Regatul Unit.

Michael Creed a menţionat că aproximativ o jumătate din producţia anuală de carne de vită a Irlandei, respectiv 280.000 de tone, este exportată către Regatul Unit, în timp ce o treime din valoarea producţiei irlandeze de peşte provine din apele britanice.

”Există un nivel ridicat de conştientizare a expunerii unice a Irlandei faţă de piaţa alimentară a Regatului Unit”, a spus ministrul irlandez al agriculturii.

Londra caută să obţină noi garanţii din partea UE în legătură cu ”plasa de siguranţă”, o măsură prin care s-ar evita o frontieră fizică între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

Guvernul britanic încearcă în prezent să-i convingă pe parlamentari să susţină acordul de divorţ negociat cu Bruxellesul, pentru care nu pare să se contureze o majoritate. Textul îi decepţionează atât pe cei mai mari susţinători ai Brexitului, care se tem că Regatul Unit va fi legat permanent de UE, cât şi pe eurofili, care speră încă să poată da înapoi.

Theresa May a anulat în ultimul moment un prim vot prevăzut să aibă loc în decembrie pentru a evita o înfrângere anunţată şi l-a amânat pentru săptămâna 14 – 20 ianuarie.

Luni, un purtător de cuvânt al şefei executivului britanic a declarat că aceasta a avut convorbiri cu liderii europeni în perioada Crăciunului, încercând în continuare să obţină “asigurări juridice şi politice” privind acordul şi chiar să-i liniştească pe deputaţi. Dezbaterile privind acest text vor fi reluate pe 9 ianuarie.

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă