Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Irlanda de Nord trebuie să părăsească UE în aceiași termeni ca restul Regatului Unit

Irlanda de Nord trebuie să părăsească Uniunea Europeană în aceiași termeni ca restul Regatului Unit, a susținut luni Arlene Foster, lidera Partidul Democrat Unionist din Irlanda de Nord (DUP), informează Agerpres.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 04.12.2017 - 17:58

''Irlanda de Nord trebuie să părăsească UE în aceiași termeni ca restul Regatului Unit. Nu vom accepta nicio formă de divergență de reglementare care separă Irlanda de Nord, politic sau economic, de restul Regatului Unit. Iar integritatea constituțională și economică a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord nu trebuie să fie compromisă în niciun fel'', a spus Arlene Foster.

Începând din ianuarie, Irlanda de Nord nu are un guvern delegat, ceea ce a sporit șansele plasării provinciei britanice sub administrarea directă a Londrei, pentru prima dată în ultimii zece ani. Principalul impediment în negocierile dintre formațiunea naționalistă Sinn Fein și Partidul Democrat Unionist (DUP) este dezacordul cu privire la drepturile vorbitorilor de limbă gaelică.

Londra s-a văzut nevoită să impună un buget privind Irlanda de Nord — primul pas către plasarea provinciei britanice sub administrarea directă a Londrei — întrucât până la 6 noiembrie la Belfast nu a fost format un nou guvern în care puterile sunt împărțite. În luna octombrie, ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, James Brokenshire, lansase mai multe avertismente în acest sens.

Acordul de pace din 1998, care a pus capăt violențelor interconfesionale ce durau de 30 de ani în Irlanda de Nord, a instaurat un mod de guvernare comun între unioniști și naționaliști, însă demisia în luna ianuarie a vicepremierului Martin McGuinness a distrus coaliția respectivă.

În trecut, guvernul din Irlanda de Nord a trebuit să fie suspendat în mai multe rânduri de către Londra; ultima oară acest lucru s-a întâmplat în 2007.

Comentarii

loading...