21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalIranul transferă arme pentru Hezbollah și alte grupări teroriste cu avioane civile

Iranul transferă arme pentru Hezbollah și alte grupări teroriste cu avioane civile

Două zboruri operate de compania Qeshm Fars Air au efectuat legătura între Teheran și Beirut folosind un itinerar neobișnuit. Un Boeing 747 a făcut escală la Damasc, în Siria.

Un al doilea zbor, pe ruta Teheran – Beirut, a urmat un traseu neregulat, făcând o escală în Siria.

Rapoartele serviciilor secrete occidentale arată că aceste zboruri transportau componente utilizate pentru fabricarea armelor de precizie în uzinele iraniene din Liban.

„Iranienii încearcă să găsească noi moduri și noi rute pentru contrabanda armelor destinate aliaților din Orientul Mijlociu, testând și sfidând capacitățile Occidentului de a le depista“, se arată într-un raport.

Israelul a formulat acuzații similare. Danny Danon, ambasadorul Israelului la ONU, i-a informat pe membrii Consiliului de Securitate încă din 2016 că Iranul folosește companii aeriene civile pentru aprovizionarea cu arme a grupărilor teroriste.

Fox a mai precizat că zborurile Qeshm Fars Air erau asociate cu Gardienii Revoluției Iraniene. Teheranul este susținătorul principal al grupării teroriste libaneze Hezbollah, pe care o folosește pentru perpetuarea atacurilor teroriste contra țintelor americane și israeliene, iar în prezent, în războiul din Siria, de partea regimului de la Damasc.

Iranul și Hezbollah au devenit amenințările principale în Orientul Mijlociu, iar Israelul și SUA își concentrează strategiile militare pe limitarea operațiunilor acestora.

Raportul serviciilor secrete estimează că Hezbollah dispune de un arsenal estimat la 100.000 – 150.000 de obuze de mortiere și rachete, iar Iranul continuă să ajute Hezbollah să dezvolte rachete de precizie, cu care gruparea are posibilitatea să perpetueze atacuri periculoase contra Israelului.

Șeful Statului Major israelian, Gadi Eizenkot, a ținut să precizeze că armata este pregătită pentru un eventual război, indiferent care ar fi scenariul.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă