ISIS (Foto: uprootedpalestinians.wordpress.com)

Iranul susține că membrii ISIS alungați din Siria încearcă să formeze un califat în alte țări

Ministrul iranian al informaţiilor, Mahmud Alawi, a avertizat că gruparea teroristă Statul Islamic (SI) ar putea încerca să-şi creeze un nou califat în Afganistan, Pakistan sau în alte state din Asia Centrală, informează agenţia EFE citată de Agerpres.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 13.12.2017 - 12:42

"După înfrângerile suferite în Siria şi Irak şi pierderea teritoriilor şi controlului acolo, SI încearcă acum să cucerească teritorii în Afganistan, Pakistan şi Asia Centrală pentru a-şi reînvia aşa-numitul califat", a spus oficialul iranian, marți, la o conferinţă pe teme de securitate desfăşurată la Teheran.

Ministrul a susţinut totodată că, deşi jihadiştii au suferit înfrângeri importante, "este necesar să rămânem vigilenţi pentru a evita renaşterea lor".

La rândul său, un responsabil al guvernului afgan, Feiz Mohamad Ozmani, a afirmat la aceeaşi conferinţă că aproximativ 6.000 de membri ai SI ar putea ajunge în Afganistan după fuga lor din Siria.

Premierul irakian Haider Al-Abadi a anunţat sâmbătă victoria totală împotriva Statului Islamic, care ameninţa în 2014 existenţa chiar a statului irakian, de la care cucerise o treime din teritoriu. În acelaşi an, gruparea ultraradicală a proclamat un ''califat'' la graniţa dintre Irak şi Siria, în prezent fragmentată.

În Siria, Statul Islamic nu mai există acum decât în enclave într-o zonă din estul ţării, la graniţa cu Irakul, precum şi în centrul şi în sudul Siriei.

Comentarii