5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalIranul respinge apelul Franței de a renegocia o înțelegere nucleară lărgită

Iranul respinge apelul Franței de a renegocia o înțelegere nucleară lărgită

„Nu există nicio bază de încredere pentru negocieri şi în special asupra chestiunilor care nu sunt de negociat”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Bahram Ghasemi, citat de agenţia de presă Tasnim.

Franţa a avertizat joi Iranul că nu se va putea sustrage de la negocieri lărgite, dincolo de angajamentele conţinute în acordul internaţional încheiat în 2015 vizând să împiedice Iranul să se doteze cu arma atomică.

„Iranul nu va putea scăpa de negocieri legate de alte trei subiecte importante care ne preocupă”, a declarat şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian.

El s-a referit printre altele la „viitorul angajamentelor nucleare ale Iranului dincolo de anul 2025, problema balistică (…) şi rolul pe care Iranul îl joacă pentru stabilizarea întregii regiuni”.

Europenii, printre care şi Franţa, încearcă să salveze acordul din 2015, după ce Washingtonul s-a retras unilateral, în mai 2018, din acest acord pe care îl consideră incomplet.

Bahram Ghasemi a replicat vineri că Europa trebuie să dovedească mai întâi că poate salva acordul nuclear după retragerea Statelor Unite şi restabilirea sancţiunilor împotriva Iranului.

„Autorităţile europene au repetat până în prezent poziţia lor, dar nu au reuşit să prezinte garanţiile necesare pe care le aşteptăm pentru a păstra acest acord internaţional”, a spus purtătorul de cuvânt.

În opinia sa, „poporul iranian nu are altă soluţie decât să rămână precaut în privinţa lor”.

Franţa, parte din acord alături de Marea Britanie, Franţa, Rusia, China, Germania şi Uniunea Europeană, este unul din cei mai fervenţi apărători, însă afirmaţiile ministrului Le Drian reflectă preocupările preşedintelui american, Donald Trump, care doreşte să obţină noii concesii din partea Teheranului.

Iranul a exclus în repetate rânduri orice întâlnire cu Statele Unite şi redeschiderea negocierilor, subliniind că respectă termenii acordului din 2015 care supune activităţile sale nucleare unui control strict.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Ciucă și Ciolacu le prezintă filialelor din București candidatul unic. Cel mai probabil este Cîrstoiu. Se așteaptă reacția Gabrielei Firea

Liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, se întâlnesc, marți dimineață, cu liderii filialelor din București ale ambelor partide, pentru a le...
Ultima oră
Pe aceeași temă