10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalIranul îndeamnă companiile străine să nu răspundă embargoului SUA

Iranul îndeamnă companiile străine să nu răspundă embargoului SUA

”Toate aceste societăţi (străine) care lucrează în Iran nu ar trebui să se lase intimidate de ameninţările americane şi ar trebui să-şi continue activităţile în Iran”, a declarat ministrul iranian al Industriei Mohammad Shariatmadari într-o conferinţă de presă la Teheran.

”Pe toate cele care nu vor face asta, le vom înlocui. Sunt şi alţii care investesc în Iran”, a dat asigurări ministrul însărcinat de asemenea cu Minele şi Comerţul.

 
Întrebat în mod expres de cazul constructorilor francezi de automobile  PSA (mărcile Peugeot, Citroën şi DS) şi Renault, Shariatmadari a declarat că ”până în prezent ei nu ne-au spus că nu-şi continuă” activităţile în Iran.

”Ei îşi continuă cooperarea. Până acum, discutăm (cu aceste grupuri) şi nu e nimic nou”, a spus el.

Expuse în Statele Unite, PSA, prin intermediul filialei sale de echipamente auto Faurecia, iar Renault din cauza alianţei sale de capital cu constructorul japonez Nissan, cele două grupuri franceze riscă să se expună în curând sancţiunilor americane din cauza activităţii lor în Iran.

Preşedintele american Donald Trump a declanşat pe 8 mai, când a anunţat că Statele Unite se retrag din acordul internaţional în dosarul nuclear iranian din 2015, numărătoarea inversă a restabilirii unor sancţiuni vizând Republica islamică şi care au fost ridicate în virtutea acestui text.

În sectorul auto, aceste sancţiuni urmează să fie reintroduse pe 6 august.

În faţa acestei ameninţări, grupurile franceze au adoptat două strategii de comunicare diferite.

PSA a anunţat la începutul lui iunie că ”a început procesul de suspendare a activelor asociaerilor sale în participare (joint venture) (în Iran), cu scopul de a se conforma legii americane până pe 6 august 2016”, iar cea mai mare parte a familiilor franceze trimise de grup în Iran au părăsit deja ţara.

Renault a făcut în schimb un anunţ ambiguu în care şi-a proclamat intenţia de a nu-şi abandona activele în Iran, cu riscul ”reducerii maşinii foarte puternic”, însă fără să pună în pericol ”interesele” întreprinderii.

De la Renault şi PSA provin aproape jumătate din maşinile noi înmatriculate în Iran.

 

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă