Vânătoarea cu șoimi este o practică adorată de regii și prinții din țările Golfului

Iranul, implicat în răpirea a 26 de membri ai familiei regale din Qatar

Qatarul a plătit un miliard de dolari Iranului și unor grupări teroriste afiliate la Al Qaeda pentru eliberarea unor membri ai familiei regale, răpiți în Irak, an­trenând decizia monarhiilor din Golf de a rupe relațiile cu Doha, arată Financial Times.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 24.07.2018 - 07:45

Potrivit cotidianului britanic, autoritățile din Qatar au plătit uriașa sumă responsabililor securității iraniene și grupărilor teroriste lega­te de Al Qaeda pentru asigurarea eliberării celor 26 de membri ai familiei regale, printre care mulți veri ai emirului Qatarului.

Aceștia au fost răpiți de la o partidă de vânătoare cu șoimi în sudul Irakului, în decembrie 2015, de către grupul islamist șiit irakian Kataeb Hezbollah, susținut de Iran. Terenul de vânătoare a fost invadat într-o dimineață de mașini de teren dotate cu mitraliere, iar prinții au fost luați ostatici.

Vânătoarea cu șoimi este o practică adorată de regii și prinții din țările Golfului și sunt binecunoscute locurile preferate de aceștia. Gruparea i-a eliberat în aprilie, predându-i Guvernului de la Bagdad.

Decizia Qatarului de a plăti răscumpărarea a provocat o furtună în capitalele din Golf, emiratul fiind, de fapt, acuzat că finanțează terorismul prin intermediul unor astfel de acțiuni. Arabia Saudită și aliații săi au rupt relațiile diplomatice cu Qatarul și au suspendat legăturile aeriene și rutiere cu emiratul, acu­0zând Doha că finanțează terorismul.

În martie 2016 lucrurile au început să se miște. Autoritățile au aflat că răpitorii aparțineau miliției Kataeb Hezbollah, care voia bani, iar revendicările au evoluat treptat. În afara unei importante sume de bani, Qatarul trebuia să abandoneze coaliția condusă de saudiți contra rebelilor șiiți din Yemen și să asigure eliberarea soldaților iranieni deținuți de rebelii din Siria.

În ianuarie 2017 a fost cerută suma de un miliard de dolari, iar în aprilie criza ostaticilor a luat sfârșit, după 16 luni de captivitate. Un avion al Qatar Airways a zburat la Bagdad pentru a livra banii și a prelua ostaticii. Aceste informații au fost dezvăluite de Washington Post în aprilie 2018.

Acțiunea nu a fost niciodată revendicată, dar au circulat informații potrivit cărora membrii familiei regale din Qatar au fost răpiți de miliții apropiate de Iran. Potrivit versiunii oficiale susținute de Qatar, nicio sumă de bani nu a fost plătită teroriștilor, ci doar statului irakian. Banii s-ar afla în seifurile Băncii Centrale a Irakului din Bagdad.

 

Comentarii