Iranul denunţă 'obiectivele nelegitime' ale sancţiunilor SUA la ONU

Teheran denunță din nou 'terorismul economic' al Statelor Unite, care au pus sanctinuni asupra Iranului 'pentru atingerea unor obiective politice nelegitime', ne spune AFP.

Share

Lorand Stoica 0 comentarii

Actualizat: 18.07.2019 - 16:27

'Poporul nostru suferă de cea mai brutală formă a terorismului economic, care îi vizează în mod deliberat pe civilii nevinovaţi pentru atingerea unor obiective politice nelegitime', a afirmat şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif, în cadrul unei conferinţe consacrate dezvoltării durabile, desfăşurată la New York. Aceste sancţiuni 'ilegale' au creat 'obstacole enorme' Republicii islamice şi 'reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa realizării obiectivelor dezvoltării durabile de către Iran şi de mulţi din vecinii noştri', a adăugat Zarif. În mai 2018, administraţia Trump s-a retras în mod unilateral din acordul internaţional nuclear semnat cu Iranul în 2015 şi a instituit o serie de sancţiuni economice în cadrul unei campanii de 'presiune maximă' la adresa regimului de la Teheran, acuzat că destabilizează regiunea şi urmăreşte să obţină bomba atomică.

Ca reacţie, Iranul a început să renunţe la respectarea anumitor clauze ale acordului internaţional la care este parte. Tensiunea dintre SUA şi Iran, care au întrerupt relaţiile diplomatice din 1980, a ajuns la un punct maxim după o serie de incidente petrecute în regiunea Golfului. Recent, Washingtonul a ameninţat că va adopta sancţiuni şi la adresa ministrului iranian de externe Zarif, căruia i-a acordat o viză restrictivă pentru actuala vizită pe care o realizează la ONU, ceea ce a generat critici din partea Naţiunilor Unite, dar şi a şefului diplomaţiei iraniene.

Acesta nu se poate deplasa decât într-un perimetru limitat la sediul ONU din New York, care include misiunea Iranului pe lângă organizaţie şi reşedinţa ambasadorului iranian. Într-o scrisoare din 12 iulie, obţinută de AFP, autorităţile americane evidenţiază că măsurile referitoare la restricţiile de deplasare vizează întregul personal al misiunii diplomatice a Iranului de pe lângă ONU. Potrivit unor surse diplomatice, cele trei state europene membre ale acordului nuclear (Germania, Regatul Unit şi Franţa) au solicitat de la începutul săptămânii o întrevedere cu Mohammad Javad Zarif. Până în prezent acesta, sosit la New York la sfârşitul săptămânii trecute, nu a dat niciun răspuns. Joi după-amiaza ministrul iranian de externe are programată o întâlnire cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres. 

Comentarii