Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Dan Coats

Iranul, decis să rămână în Siria

În Congres, șeful serviciilor americane de informații a avertizat că este posibil ca Iranul să riposteze dacă Israelul continuă să bombardeze forțele militare iraniene în Siria, deși Teheranul nu dorește o confruntare directă într-un viitor apropiat.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 11.02.2019 - 09:01

 

Dan Coats a prezentat în Congres viziunea globală a comunității americane de informații – care se compune din 16 agenții de servicii secrete – în cadrul evaluării anuale a amenințărilor mondiale. „Considerăm că Iranul caută să evite un conflict armat de mare amploare cu Israel. Totuși, loviturile israeliene care produc pierderi iraniene cresc probabilitatea unei riposte convenționale contra Israelului”.

Această analiză a serviciilor secrete americane reflectă preocupările similare exprimate în Israel asupra probabilităților crescânde ale unui răspuns iranian la loviturile regulate ale Tsahal în Siria. În cadrul unei conferințe la Tel Aviv, președintele Reuven Rivlin avertiza la rândul său că Iranul ar putea „să intensifice represaliile” după raidurile israeliene.

Teheranul vrea menținerea în Siria a unei „rețele” de miliții șiite, iar Israelul a explicat de nenumărate ori că nu va tolera ca statul iranian să implanteze o prezență militară permanentă în acest stat, creând un nou front de unde ar amenința Israelul. Pentru a împiedica o astfel de posibilitate, Tsahal, armata israeliană, a procedat la sute de lovituri contra forțelor iraniene dar potrivit serviciilor secrete americane, ele nu vor descuraja Iranul „care continuă să vizeze crearea de baze militare permanente și de acorduri economice în Siria, dorind probabil să mențină o rețea de combatanți șiiți străini, în pofida loviturilor israeliene”, a declarat Coats.

În ultimii ani, Israel a procedat la numeroase raiduri aeriene sau la tiruri de rachete contra obiectivelor militare iraniene în Siria și a convoa-
ielor de arme sofisticate destinate grupului terorist „Hezbollahul libanez“. Iranul, dușman declarat al statului evreu, și Rusia, sunt aliații regimului de la Damasc, pe care l-au ajutat să înfrângă rebelii sirieni și jihadiștii ISIS. Săptămâna trecută, premierul israelian Benjamin Nethanyahu a anunțat că se va întâlni cu președintele rus, Vladimir Putin pe 21 februarie, la Moscova, pentru a discuta despre prezența iraniană în Siria.„Este foarte important să continuăm să împiedicăm Iranul să se stabilească în Siria“, a precizat Netanyahu, subliniind că „este principalul subiect pe care îl voi aborda cu președintele Putin”. Pe 29 ianuarie, premierul israelian s-a întâlnit la Ierusalim cu emisarul Kremlinului în Siria, Alexandre Lavrentiev și cu viceministrul de Externe, Serghei Verșinin, pentru a „întări coordonarea militară” între cele două țări în Siria și „evitarea fricțiunilor”.

 

Negocieri la Teheran

Iranul a avertizat Israelul cu o reacție „fermă și adecvată” dacă va continua să atace ținte din Siria, unde Teheranul a susținut președintele Bashar al-Assad și forțele acestuia într-un război de peste opt ani. Fără să reacționeze direct, premierul israelian a declarat că este important să blocheze influența iraniană și pe cea a milițiilor aliate Siriei.

În cadrul unei reuniuni la Teheran cu ministrul sirian de Externe, Walid al-Moualem, secretarul Consiliului iranian de securitate națională, Ali Shamkhani a declarat că atacurile israeliene violează integritatea teritorială a Siriei și sunt inacceptabile. Moualem se află în capitala iraniană pentru negocieri înaintea reuniunii din 14 februarie a liderilor Rusiei, Turciei și Iranului de la Soci, oraș balnear al Rusiei, asupra situației din Siria.

Presa iraniană relata în urmă cu două zile că Iranul a echipat cu „ogive ghidate” rachetele sale cu rază lungă de acțiune, cele mai sofisticate care pot atinge Israelul și bazele americane din Golf. Potrivit unui raport, noile ogive ghidate de fabricație locală au fost fixate pe Khoramshahr, o rachetă cu raza de 2.000 km și pe rachete Emad, Qadr și Qiam, cu rază scurtă. Prima generație de Khoramshahr a fost dezvăluită în 2017. Raportul intervine după testul unei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, botezată Hoveyzeh, care a coincis cu cea de a 40-a aniversare a Revoluției islamice din 1979.

Aceste programe îngrijorează Occidentul, care acuză Iranul că dorește creșterea razei de acțiune a rachetelor sale pentru a destabiliza Orientul Mijlociu și în special Israelul.

Comentarii

loading...