14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalIranul critică Marea Britanie pentru decizia de a lista Hezbollah ca „organizaţie...

Iranul critică Marea Britanie pentru decizia de a lista Hezbollah ca „organizaţie teroristă”

Marea Britanie a anunţat luni că plănuieşte să interzică toate regimentele Hezbollah, care este considerată organizaţie teroristă de către Washington, din cauza influenţei destabilizatoare în Orientul Mijlociu, după ce a scos în afara legii unitatea ei de securitate externă şi aripa militară, scrie Reuters.

„Această măsură luată de britanici înseamnă ignorarea deliberată a unei mari părţi din poporul libanez şi a legitimităţii şi poziţiei legale a Hezbollah în structura politică şi administrativă a Libanului”, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Bahram Qasemi, citat de agenţia naţională de presă IRNA.

Mult timp cea mai puternică grupare din Liban, influenţa Hezbollah s-a extins în ţară şi în regiune. Organizaţia controlează trei dintre cele treizeci de ministere din guvernul condus de Saad al-Hariri, susţinut de Vest.

Qasemi a mai precizat că Hezbollah a ajutat la menţinerea integrităţii teritoriale a Libanului în ultimele decenii şi „a fost unul dintre stâlpii luptei împotriva terorismului şi a grupărilor teroriste ca Stat Islamic din regiune”.

Iran şi Hezbollah, înfiinţată în 1982 de Gărzile Revoluţionare Iraniene, sunt importanţi jucători în războiul din Siria şi în lupta împotriva grupărilor militante care se opun preşedintelui Bashar al-Assad, inclusiv organizaţia Stat Islamic. 

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă