Iranul critică discuţiile americanilor cu talibanii

Ministrul de externe iranian, Javad Zarif, a denunţat miercuri discuţiile americanilor cu talibanii privind încetarea războiului din Afganistan, apreciind că Washingtonul acordă prea mare greutate poziţiei lor, relatează AFP.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 25.04.2019 - 10:24

Exprimându-se la New York, în marja unor reuniuni la ONU, ministrul a recunoscut că Iranul a deschis de asemenea un dialog cu talibanii, dar a considerat că presiunile americane pentru încheierea unui acord cu ei sunt ''în mod serios eronate''.

''Tentativele de a exclude pe toată lumea şi de a discuta numai cu talibanii au pus în dificultate guvernul, regiunea şi întregul mapamond fără a obţine nici un rezultat'', a spus Zarif, evocând anunţul recent privind o ofensivă de primăvară a talibanilor.

''Am fost primul care a spus că nu se poate face pace în Afganistan izolându-i pe talibani. Dar noi nu putem negocia viitorul Afganistanului cu talibanii, care nu reprezintă decât un segment al societăţii afgane şi nu ansamblul său'', a subliniat Zarif.

Luni, Departamentul de Stat al SUA a anunţat că emisarul american pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, revine la Kabul şi Doha în încercarea de a relansa procesul laborios de pace cu talibanii.

Administraţia lui Donald Trump, hotărât în mod personal să întoarcă pagina acestui ''război fără sfârşit'', a început în vara lui 2018 discuţii directe inedite cu insurgenţii islamişti. La jumătatea lunii martie, Zalmay Khalilzad vorbea, la încheierea ultimei sesiuni de tratative la Doha (Qatar), despre ''adevărate progrese''.

Până acum, talibanii au refuzat să discute direct cu autorităţile afgane, pe care le consideră drept ''marionete'' ale americanilor.

Comentarii