Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Iranul consideră reuniunea de urgenţă de la Viena 'constructivă'

Desi reuniunea de urgenţă uniunea de urgenţă acordului nuclear privind Iranul a fost 'constructivă', Teheranul continuă să îşi reducă angajamentele, ne spune Reuters.

Share

Lorand Stoica 0 comentarii

29.07.2019 - 17:53

'Atmosfera a fost constructivă', a comentat Abbas Araqchi, negociatorul-şef al Iranului în problema nucleară. 'Discuţiile au fost bune. Nu pot spune că am rezolvat totul, pot spune că au fost multe implicaţii', a declarat acesta. Aceasta reuniune de urgenţă de la Viena, sediul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), unde acordul a fost semnat în iulie 2015, a fost convocată în contextul tensiunilor în creştere între Iran şi occidentali, în special Statele Unite. 'Aşa cum am spus, vom continua să ne reducem angajamentele faţă de acord până când europenii vor garanta interesele Iranului în cadrul acestui acord', a declarat Araqchi după întâlnire.

Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia şi China încearcă să salveze acest pact după ce Donald Trump a decis să retragă unilateral SUA în luna mai 2018 şi a restabilit şi a consolidat sancţiunile împotriva Teheranului, ceea ce a asfixiat economia iraniană.

Europenii apreciază că toate încălcările făcute de Iran în cadrul acordului doar agravează situaţia, totuşi eforturile lor de a găsi un compromis nu s-au soldat până acum cu vreun succes. Exact la împlinirea unui an de la retragerea SUA din acord, Iranul a declanşat la 8 mai un proces de dezangajare, pe etape, dând un termen de 60 de zile europenilor pentru a-şi onora promisiunile şi a continua schimburile cu Republica Islamică.

Teheranul a anunţat astfel la începutul lunii că a depăşit limita nivelului de îmbogăţire a uraniului de 3,67%, la care s-a angajat prin acordul de la Viena, a cărui aplicare este supervizată de AIEA. 'Toate măsurile pe care le-am luat până acum sunt reversibile dacă celelalte părţi la acord îşi îndeplinesc angajamentele', a declarat un diplomat iranian înainte de începerea reuniunii de urgenţă.

Comentarii

loading...