Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Iranul ar rămâne în acordul nuclear, dar cu garanții economice din partea europenilor

Preşedintele iranian Hassan Rouhani i-a declarat omologului francez Emmanuel Macron că "va face totul să rămână în acordul" asupra programului nuclear al Teheranului, dar a cerut europenilor garanţii ale continuării schimburilor comerciale.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 10.05.2018 - 10:01

Preşedintele iranian Hassan Rouhani i-a declarat omologului francez Emmanuel Macron miercuri că "va face totul să rămână în acordul" asupra programului nuclear al Teheranului, dar a cerut europenilor garanţii foarte rapide prin care să dovedească faptul că firmele lor vor continua să lucreze cu Iranul, au anunţat miercuri preşedinţiile franceză şi iraniană.

Într-o convorbire telefonică de o oră, cei doi preşedinţi au convenit să stabilească "fără întârziere grupuri de lucru" între Europa şi Iran asupra mijloacelor de prezentare a "primelor garanţii" în următoarele săptămâni, "arătând că europenii pot să-şi continue activităţile economice în Iran", a precizat Palatul Elysee, citat de France Presse.

Hassan Rouhani a explicat că "în Iran există acum o presiune puternică pentru a ieşi din acord" şi că el are nevoie de aceste garanţii "pe care el însuşi le-ar putea expune poporului iranian pentru a-l convinge să rămână în acord".

Miniştrii de externe ai celor trei ţări europene semnatare, Franţa, Germania şi Marea Britanie, se vor întâlni săptămâna viitoare cu omologul lor iranian în legătură cu aceste grupuri de lucru, a adăugat Parisul.

Rouhani a precizat că interesele Iranului trebuie să fie "garantate" prin "decizii clare şi transparente", în special în ceea ce priveşte vânzările de petrol, relaţiile bancare, investiţiile şi asigurările, precum şi transporturile, potrivit Teheranului.

Pentru a salva acordul, europenii trebuie acum să obţină de la Washington ca firmele lor să scape de sancţiunile pe care Statele Unite le vor reintroduce în câteva săptămâni sau luni împotriva companiilor americane şi străine ce fac afaceri cu Iranul.

Parisul se aşteaptă la discuţii "dure" cu Washingtonul. Franţa nu doreşte ca Statele Unite să rămână izolate pe scena internaţională sau ca firmele ruseşti sau chinezeşti să profite de piaţa iraniană şi să slăbească sfera de aplicare a sancţiunilor, afectând în acelaşi timp interesele companiilor europene şi americane.

După decizia de marţi a preşedintelui american Donald Trump de a abandona acordul nuclear, preşedintele Rouhani a declarat că doreşte să discute cu europenii, cu ruşii şi chinezii pentru a vedea dacă ţara sa are interesul să menţină acordul istoric semnat în 2015.

Acordul vizează facilitarea comerţului cu Iranul şi relansarea economiei sale prin ridicarea unor sancţiuni internaţionale severe, în schimbul angajamentului Teheranului de a-şi limita activităţile nucleare şi de a nu încerca să obţină bomba atomică.

Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, care are un cuvânt greu de spus cu privire la problemele majore ale ţării, inclusiv în ceea ce priveşte programul nuclear, a cerut miercuri garanţii solide şi "reale" de la europeni pentru a rămâne în acord.

Preşedintele francez l-a avertizat de asemenea pe Rouhani că este "foarte important ca Iranul să respecte acordul în săptămânile următoare şi să nu existe niciun act care să poată fi considerat o încălcare a acordului".

Comentarii