12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalIranul ar avea nevoie de un preţ al petrolului de 195 de...

Iranul ar avea nevoie de un preţ al petrolului de 195 de dolari/baril

Afectat de sancţiunile americane, statul iranian, care este un membru important al OPEC, va avea un deficit bugetar de 4,5% din PIB în acest an şi de 5,1% din PIB în 2020, conform estimărilor Fondului, citate de News.ro.

Vineri, cotaţia petrolului Brent, de referinţă pe pieţele internaţionale, a încheiat tranzacţiile la puţin peste 62 de dolari pe baril.

Veniturile din petrol ale Iranului au crescut după acordul nuclear din 2015 încheiat cu şase puteri occidentale, care a dus la eliminarea unei mari părţi a sancţiunilor care fuseseră impuse cu trei ani mai devreme, din cauza controversatului său program nuclear.

Dar preşedintele Donald Trump a retras între timp Statele Unite din acest acord şi a reimpus sancţiuni dure împotriva Teheranului.

Economia Iranului se va contracta în acest an cu 9,5%, comparativ cu o contracţie de 6% anticipată anterior, potrivit FMI. Pentru anul 2020, FMI anticipează că economia iraniană va stagna.

”Estimarea este că …sancţiunile care au fost introduse anul trecut şi înăsprite în acest an nu vor avea un impact suplimentar anul viitor”, a declarat Jihad Azour, director pentru Departamentul pentru Asia Centrală şi Orientul Mjlociu al FMI.

Azour a mai spus că Iranul ar trebui să îşi alinieze cursul de schimb la cursul pieţei, pentru a ţine sub control inflaţia.

Potrivit Fondului, exporturile Iranului de bunuri şi servicii vor scădea în acest an la 60,3 de miliarde de dolari, de la 103,2 miliarde de dolari în 2018, urmând ca declinul să continue în 2020, la 55,5 miliarde de dolari.

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă