Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Iranul anunţă că a depăşit pragul de uraniu îmbogăţit la 4,5%

Iranul a anunţat că produce uraniu îmbogăţit la un nivel de cel puţin 4,5% - ceva interzis de Acordul de la Viena din 2015, relatează AFP.

Share

Lorand Stoica 0 comentarii

08.07.2019 - 19:10

”În această dimineaţa, gradul purităţii uraniului produs de Iran a atins 4,5%”, scrie agenţia semioficială Isna, citându-l pe un purtător de cuvânt al Organizţiei Iraniene a Energiei Atomice (OIEA) Behrouz Kamalvandi.

”Iranul a depşit pragul de 4,5% a îmbogăţirii uraniului”, a declarat Kamalvandi, citat tot de Isna.

”Acest grad de puritate este perfect suficientă pentru nevoile ţării de combustibil de centrală nucleară”, a apreciat el, citat de aceaşi sursă.

Teheranul a anunţat duminică faptul că a început să îmbogăţească uraniu la un nivel ce depăşeşte limita de 3,67%, impusă prin acordul nuclear internaţional din 2015.

Potrivit lui Ali Akbar Vélayati, un consilier al liderului suprem iranian Ali Khamenei, nevoile ţării privind ”activităţile (sale nucleare) paşnice” - adică alimentarea cu combustibil a singurei sale centrale electrice atomice care corespunde uraniului îmbogăţit la nivelul de 5%.

Acest nivel rămâne departe de cel de 90% necesar în vederea producerii unei bombe atomice.

Iranul urmează să continue să-şi reducă angajamentele pe care şi le-a asumat prin acest pact, încheiat cu marile puteri, din care Statele Unite s-au retras în mai 2018, după care au reimpus sancţiuni economice dure care sufocă economia iraniană

Potrivit reuters, purtătorul de cuvânt al OIEA a dat asigurări că europenii - Franţa, Marea Britanie şi Germania - urmează să ia rapid măsuri în favoarea Iranului, întrucât, altfel, Teheranul va continua să-şi reducă angajamentele pe care şi le-a asumat în 2015.

Citește totul despre:

#iran #uraniu #lazi

Comentarii

loading...