Iranul acuză. SUA, în spatele atacurilor petrolierelor de la Marea Oman

Preşedintele Parlamentului iranian Ali Larijani a sugerat duminică faptul că Statele Unite se află în spatele atacurilor ”suspecte” ce au vizat joi două petroliere la Marea Oman, în regiunea Golfului Persic, potrivit agenţiei oficiale iraniene de presă Irna, relatează AFP.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

16.06.2019 - 15:40

”Se pare că acţiunile suspecte vizând petroliere la Marea Oman completează sancţiunile economice (americane impuse Iranului), pentru că (Statele Unite) nu au obţinut vreun rezultat cu aceste sancţiuni”, a declarat Ali Larijani într-un discurs pe care l-a susţinut în Parlament (Madjles), citat de Irna şi agenţia semiofcială de presă Isna, conform News.ro.

Potrivit celor două agenţii iraniene de presă, Larijani a făcut această insinuare afirmând că în ”al Doilea Război Mondial” Statele Unite îşi ”vizau propriile vapoare în apropierea teritoriului japonez, pentru a-şi putea justifica ostilităţile” faţă de Tokyo, care era aliat regimului nazist al lui Adolf Hitler.

O ţară nebeligerantă la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, Statele Unite au intrat în conflict la 8 decembrie 1941, la o zi după atacul-surpriză al aviaţiei japoneze asupra bazei americane Pearl Harbor, în Hawaii, la Oceanul Pacific.

Un transportator japonez de metanol, Kokuka Courageous, şi un petrolier aparţinând companiei Frontline, cotată pe Bursa de la Oslo, Front Altair, care transporta benzină grea (naftă), au fost oprite joi, la Marea Oman, de explozii de origine necunoscută, în timp ce se îndreptau către Extremul Orient.

Încă de joi, Washingtonul a acuzat Teheranul că este responsabil de aceste atacuri, care au avut loc în timp ce premierul japonez Shinzo Abe se afla la Teheran, la discuţii menite, în opinia sa, să reducă tensiunile între inamicii juraţi Republica islamică şi Statele Unite.

Teheranul dezminte orice implicare în aceste atacuri.

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a catalogat joi drept o coincidenţă foarte suspectă între atacul petrolierelor şi vizita lui Abe la Teheran - prima vizită a unui şef de Guvern nipon în Iran de la Revoluţia islamică din 1978.

Zarif declara în ziua următoare că rapiditatea cu care Washingtonul a acuzat Teheranul căse află în spatele atacurilor de la Marea Oman denotă o voinţă evidentă de ”sabotaj diplomatic”.

Comentarii