Iranul a atacat cu rachete două baze americane, ca represalii pentru uciderea generalului Soleimani

Iranul a atacat cu rachete două baze militare americane de pe teritoriul Irakului, drept represalii pentru uciderea, de către SUA, a generalului Soleimani.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 08.01.2020 - 11:04

Atacul cu rachete al Iranului asupra celor două baze americane s-a produs în cursul nopții de marți spre miercuri, informează agențiile internaționale de presă.

Partea americană a susținut că nu există victime în urma acestor atacuri, întrucât toți militarii din interiorul bazelor au avut timp să se adăpostească. În schimb, propaganda regimului de la Teheran a anunțat că "80 de teroriști" americani ar fi fost uciși în urma acestor lovituri cu rachete. Iranul a folosit pentru acest atac rachete Fateh, fabricate în Iran după un vechi model rusesc.

Unul dintre cele două obiective atacate a fost baza aeriană al-Asad din Bagdad, acolo unde ofițerii americani îi instruiau pe militarii irakieni. Celălat obiectiv atacat a fost baza militară de la Erbil, din vestul Irakului, într-o zonă locuită de kurzi - aliați tradiționali ai Statelor Unite.

Atacul iranian asupra unor obiective americane din Irak intervine după ce Parlamentul de la Bagdad ar fi adoptat o rezoluție care cere retragerea din Irak a tuturor militarilor străini - cei mai mulți dintre aceștia (circa 6000) fiind ai Statelor Unite. România a avut și ea 14 instructori militari în Irak, pe care deja i-a retras.

Comentarii