15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalIranul a amenințat că va pedepsi „mercenarii” angajați de „străini” care au...

Iranul a amenințat că va pedepsi „mercenarii” angajați de „străini” care au dat startul protestelor

Republica islamică susţine că a readus calmul după mai multe zile de tulburări care au izbucnit la 15 noiembrie, la câteva ore după anunţarea-surpriză a acestei scumpiri a preţului la pompă.

Citând oficiali din cadrul poliţiei, agenţia Fars, apropiată ultraconservatorilor, a anunţat duminică faptul că ”180 de conducători ai recentelor revolte au fost identificaţi şi arestaţi”.

”Răspunsul nostru va fi cu siguranţă proporţionat cu brutalitatea lor”, a declarat contraamiralul Ali Fadavi, adjunctul comandantului-şef al Gardienilor revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice, într-o conferinţă de presă la Teheran.

”Noi am arestat toţi lacheii şi mercenarii, iar ei au mărturisit în mod clar că au acţionat în serviciul Americii, Monafeghin şi altora”, a adăugat el.

“Monafeghin” (”ipocriţi” în persoană) este termenul prin care oficiali ai Republicii islamice cataloghează de obicei Mujahedinii Poporului Iranian (MEK), o grupare de opoziţie aflată în exil, responabilă de numeroase atentate în Iran, în anii ’80, şi catalogată drept o sectă ”teroristă” de către Teheran.

”Noi i-am arestat pe toţi, iar cu voia lui Allah Autoritatea Judiciară îi va condamna la maximum”, a mai declarat amiralul Fadavi, în marja unei reuniuni a Basij, un corp de voluntari islamişti care pot acţiona ca trupe auxiliare forţelor de ordine.

Numărul total al persoanelor arestate cu privire la participarea la contestare rămâne dificil de determinat.

Marţi, Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului a evocat ”peste 1.000” de arestări.

Revenind asupra tulburărilor – în cursul cărora au fost incendiate sau atacate staţii de alimentare cu carburant, comisariate, moschei şi clădiri publice – generalul Salar Abnoosh, un oficial de rang înalt în cadrul Basij, le-a catalogat joi drept un ”adevărat război mondial împotriva sistemului” politic al Republicii islamice.

El a acuzat o ”coaliţie a răului” – alcătuită din ”sionişti, America şi Arabia Saudită” – de faptul că se află la originea ”răzvrătirii”.

Oficiali din cadrul Gardienilor Revoluţiei au adăugat ”serviciile de informaţii” britanice şi franceze pe această listă.

Autorităţile iraniene au anunţat cinci morţi în aceste tulburări, însă Amnesty International (AI) estimează la 100 contestatarii ucişi.

Cele mai citite

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă