Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Iranul a amenințat că va pedepsi „mercenarii” angajați de „străini” care au dat startul protestelor

Iranul îi va pedepsi dur pe ”mercenarii” arestaţi în legătură cu valul contestării şi violenţelor care au zguduit ţara în urma unei puternice scumpiri a benzinei, a avertizat duminică un comandant al Gardienilor Revoluţiei, relatează AFP.

Share

Filip-Mihael Bodoc 0 comentarii

24.11.2019 - 16:58

Republica islamică susţine că a readus calmul după mai multe zile de tulburări care au izbucnit la 15 noiembrie, la câteva ore după anunţarea-surpriză a acestei scumpiri a preţului la pompă.

Citând oficiali din cadrul poliţiei, agenţia Fars, apropiată ultraconservatorilor, a anunţat duminică faptul că ”180 de conducători ai recentelor revolte au fost identificaţi şi arestaţi”.

”Răspunsul nostru va fi cu siguranţă proporţionat cu brutalitatea lor”, a declarat contraamiralul Ali Fadavi, adjunctul comandantului-şef al Gardienilor revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice, într-o conferinţă de presă la Teheran.

”Noi am arestat toţi lacheii şi mercenarii, iar ei au mărturisit în mod clar că au acţionat în serviciul Americii, Monafeghin şi altora”, a adăugat el.

"Monafeghin" (”ipocriţi” în persoană) este termenul prin care oficiali ai Republicii islamice cataloghează de obicei Mujahedinii Poporului Iranian (MEK), o grupare de opoziţie aflată în exil, responabilă de numeroase atentate în Iran, în anii '80, şi catalogată drept o sectă ”teroristă” de către Teheran.

”Noi i-am arestat pe toţi, iar cu voia lui Allah Autoritatea Judiciară îi va condamna la maximum”, a mai declarat amiralul Fadavi, în marja unei reuniuni a Basij, un corp de voluntari islamişti care pot acţiona ca trupe auxiliare forţelor de ordine.

Numărul total al persoanelor arestate cu privire la participarea la contestare rămâne dificil de determinat.

Marţi, Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului a evocat ”peste 1.000” de arestări.

Revenind asupra tulburărilor - în cursul cărora au fost incendiate sau atacate staţii de alimentare cu carburant, comisariate, moschei şi clădiri publice - generalul Salar Abnoosh, un oficial de rang înalt în cadrul Basij, le-a catalogat joi drept un ”adevărat război mondial împotriva sistemului” politic al Republicii islamice.

El a acuzat o ”coaliţie a răului” - alcătuită din ”sionişti, America şi Arabia Saudită” - de faptul că se află la originea ”răzvrătirii”.

Oficiali din cadrul Gardienilor Revoluţiei au adăugat ”serviciile de informaţii” britanice şi franceze pe această listă.

Autorităţile iraniene au anunţat cinci morţi în aceste tulburări, însă Amnesty International (AI) estimează la 100 contestatarii ucişi.

Citește totul despre:

#iran #gardienii revoluției

Comentarii