16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalIran: Caricaturi cu regina Elisabeta a Regatului Unit ca pirat

Iran: Caricaturi cu regina Elisabeta a Regatului Unit ca pirat

Relaţiile bilaterale între Londra şi Teheran s-au deteriorat după reţinerea petrolierului Grace 1, pe 4 iulie, cu sprijinul infateriştilor marini britanici. Nava este suspectată de o tentativă de încălcare a embargoului impus de Uniunea Europeană.

După două săptămâni de la acest incident, Iranul a capturat în Strâmtoarea Ormuz un petrolier sub pavilion britanic.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a acuzat Regatul Unit de “piraterie”, iar termenul folosit de el i-a inspirat pe unii din cei 40 de caricaturişti care şi-au expus lucrările la Centrul Cultural şi Artistic Osveh din Teheran.

Una din lucrări o reprezintă pe regina Elisabeta ca spărgătoare, pe punctul de a fi prinsă într-o plasă, în timp ce trage un petrolier pe care scrie “Iran”. Într-o altă schiţă, suverana britanică apare travestită în pirat, cu un papagal pe umăr, cu cârlige în loc de mâini şi cu picioare de lemn, purtând o pălărie cu cap de mort.

Un funcţionar iranian care a vizitat expoziţia a declarat agenţiei France Presse că “se simte mai puternic” văzând caricaturile care arată că “Regatul Unit, care se laudă cu puterea sa militară, poate fi pus la locul său şi oprit”. Un om de afaceri a afirmat că este “mândru că, în ciuda situaţiei în care se află, Iranul face faţă în continuare marilor puteri”; el consideră că sechestrarea petrolierului britanic “arată forţa Iranului şi că ei nu mai pot face ce vor”.

Alte caricaturi ridiculizează Regatul Unit pentru că a acţionat la cererea aliaţilor săi americani, inamicii Iranului. Într-un desen, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, mângâie pe cap o vulpe îmbrăcată într-un tricou cu Union Jack – drapelul britanic – şi cu nava Grace 1 între dinţi.

Curatorul Massoud Shojaei-Tabatayi consideră că expoziţia este “o reacţie la această piraterie maritimă flagrantă, complet ilegală”.

Tensiunile între Iran şi Regatul Unit îşi au originea în secolul al 19-lea, când actualul teritoriu iranian era obiectul disputelor între puterile coloniale britanică şi rusă, reaminteşte AFP. Britanicii nu au colonizat Iranul, dar au ocupat sudul ţării în 1942, după ce l-au forţat să abdice pe şahul Reza Pahlavi. În 1953, Londra şi Washingtonul au orchestrat o lovitură de stat împotriva premierului Mohammad Mossadegh, care naţionalizase compania petrolieră iraniană controlată până atunci de britanici. Regatul Unit a rupt relaţiile diplomatice cu Iranul din 2011 până în 2014, după ce ambasada britanică de la Teheran a fost invadată de manifestanţi care protestau împotriva sancţiunilor occidentale impuse din cauza programului nuclear iranian.

Cele mai citite

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...
Ultima oră
Pe aceeași temă