7.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInternaționalIpoteză șoc! Avionul ucrainean ar fi fost doborât de apărarea antiaeriană din...

Ipoteză șoc! Avionul ucrainean ar fi fost doborât de apărarea antiaeriană din Iran

Avionul Boeing 737-800 a fost, cel mai probabil, doborât de o rachetă model Tor-M1 („SA-15 Gauntlet”, conform terminologiei NATO).

Un satelit militar a detectat, în acest sens, amprentele termice provenind de la două lansări de rachete antiaeriene, cel mai probabil SA-15. La puțin timp, satelitul a detectat o nouă amprentă termică, provenită în urma exploziei în aer a aeronavei civile.

Conform CNN, atacul a fost unul accidental, în condițiile în care sistemele antiaeriene iraniene erau în stare de alertă, de teama unei riposte SUA la atacurile cu rachete asupra bazelor americane din Irak.

Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului de tip Boeing 737–800 care zbura de la Teheran spre Kiev au murit în această catastrofă aeriană.

SA-15 Gauntlet este un sistem antiaerian rusesc mobil, de rachete sol-aer, cu rază scurtă de acțiune, care detectează ținte aeriene până la o distanță de 25 de kilometri și le poate angaja pe o rază de până la 12 kilometri.
 
”Am dubiile mele. Am sentimentul că ceva teribil s-a întâmplat (…) Cineva ar fi putut face o greșeală (…)”, a spus el, relatează AFP și Reuters.

Trump nu a oferit nicio dovadă în sprijinul teoriei.

 

Liderul de la Casa Albă a spus acest lucru după ce mai mulți responsabili americani au spus că avionul ucrainean ar fi fost lovit din greșeală de Iran.

Oficiali britani spun, de asemenea, că au văzut informații care sugerează că o rachetă a doborât avionul din greșeală, potrivit Guardian.

 

Anterior, un oficial ucrainean din domeniul securității a declarat că un atac cu rachete sau cu bombă, dar și coliziunea cu o dronă sunt investigate de experți în cazul tragediei aviatice care s-a produs miercuri.
“Avionul zbura într-o zonă destul de dură. Poate că au făcut o greşeală. Unii spun că a fost o problemă tehnică. Eu, personal, nu cred că se pune deloc această problemă”, a subliniat liderul de la Casa Albă.

Întrebat dacă el crede că avionul a fost doborât accidental, Trump a precizat: “Nu ştiu, chiar nu ştiu, ţine de ei. La un moment dat, (iranienii -n.red.) vor oferi cutia neagră. În mod ideal, o vor da companiei Boeing, dar va fi bine şi dacă o dau Franţei ori altor ţări. S-a întâmplat ceva teribil, foarte devastator”, a subliniat el.

Totodată, autoritățile iraniene au reacționat joi la ”zvonurile” că o rachetă a lovit avionul ucrainean care s-a prăbușit miercuri în apropiere de Teheran, afirmând că acestea ”nu au niciun sens”.

Cele mai citite

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...

Aproape 80 de percheziții, în 4 județe și în Capitală, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Prejudiciu de aproape 13 mil. euro

Aproape 80 de percheziţii au loc în această dimineaţă în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...
Ultima oră
Pe aceeași temă