10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInternaționalÎntâlnire secretă la Baku între NATO și Rusia privind Europa

Întâlnire secretă la Baku între NATO și Rusia privind Europa

 
Scaparrotti şi Gherasimov au discutat despre „problemele privind activitatea militară a NATO şi a Rusiei în regiuni europene”, responsabili militari occidentali evocând şi strategia Moscovei de combinare a armelor militare şi cibernetice cu dezinformarea.

În declaraţii separate, NATO şi Ministerul rus al Apărării au precizat că cei doi generali au vorbit despre exerciţii militare şi mişcări de trupe, ambele tabere acuzând desfăşurări riscante de forţe armate în ţările baltice şi în Europa de Est.

Interlocutorii au vorbit și despre războiul civil care durează de peste şapte ani în Siria, unde Moscova şi Occidentul susţin tabere opuse în conflictul intern, având ca obiectiv comun doar lupta contra militanţilor islamişti.

    Remanierea conceptelor geopolitice

Deja confruntat cu expansiunea NATO spre est, în vechea sa sferă de influenţă sovietică, Kremlinul consideră că noile elemente de apărare ale Alianţei Nord-Atlantice în ţările baltice şi în estul Europei constituie o ameninţare pentru securitatea sa.

NATO precizează că este vorba de modernizare pentru a se apăra împotriva unei Rusii autoritare şi estimează că anexarea militară a Crimeii de către Moscova în 2014, războiul hibrid lansat în Donbas, Ucraina, şi exerciţiile rusești de amploarea celor din septembrie anul trecut de-a lungul flancului estic al Alianţei pun în pericol stabilitatea europeană.

Analiştii militari afirmă că în timp ce cele două tabere organizează exerciţii şi îşi întăresc forţele armate, cresc şi riscurile de accidente între navele rivale, rachete şi avioane, cu consecinţe involuntare şi potenţial devastatoare între puterile nucleare.

Este dificil în contextul actual dominat de puternice tensiuni, ca o normalizare a relaţiilor NATO-Rusia să depindă de o întâlnire între doi generali.

O normalizare presupune o reglementare a conflictelor geopolitice care opun Rusia şi occidentalii în Ucraina, pe axa Baltica-Marea Neagră şi în Levant. Care ar implica remanierea conceptelor geopolitice rusești, modificarea scopurilor politice urmărite de Kremlin.

În timp ce NATO, spre deosebire de Rusia, nu constituie un actor geopolitic global, fiind o alianţă, un cadru de acţiune şi un mijloc, nu un decident. Statele membre sunt cele care decid postura lor de apărare în Europa Centrală şi de Est, în ţările baltice.

     Un an de tatonări

 Întâlnirea Scaparrotti–Gherasimov urmează unui an de diplomaţie între înalte personalităţi militare din Rusia şi din Occident în încercarea de restabilire a legăturilor de comunicare oficiale care s-au întrerupt după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea.

La începutul anului 2017, generalul ceh Petr Pavel, care conduce Comitetul militar al NATO, a avut primul său apel telefonic după mai bine de doi ani cu Gherasimov, ceea ce a dus la întrevederea lor în septembrie la Baku. Generalul american Joseph Dunford, înalt responsabil american, s-a întâlnit anul trecut cu Gherasimov în Azerbaidjan.

Generalul Gherasimov a fondat, în februarie 2013, doctrina războiului hibrid validată de preşedintele Putin. Primul său succes a fost anexarea Crimeii, realizată fără vărsare de sânge, după o dezinformare masivă. 

Cele mai citite

Ministrul Andrei Spînu, din echipa Maiei Sandu, îi acuză de trădare pe politicienii care s-au dus la Moscova

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii al Republicii Moldova, îi acuză de trădare pe acei politicieni care și-au ținut congresul la Moscova. Înainte să fie numit ministru,...

Eurostat: România, printre ţările UE cu cel mai mare deficit şi cea mai semnificativă creştere a datoriei în 2023

Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023,...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă