15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInternaționalÎNMORMÂNTAREA PRINȚULUI PHILIP: Regina și-a luat rămas bun de la ,,forța și...

ÎNMORMÂNTAREA PRINȚULUI PHILIP: Regina și-a luat rămas bun de la ,,forța și stabilitatea ei”

 

Cu fața acoperită de o mască neagră și cu capul plecat sub pălărie, în după-amiaza zilei de sâmbătă, ea nu a fost doar o monarhă în castelul ei urmărită de milioanele de telespectatori ci mai presus de toate a fost o femeie care își lua rămas bun de la cel iubit.

”Pentru supușii ei, prințul Philip, în vârstă de 99 de ani, a fost cel mai îndelungat consort regal din istoria Marii Britanii – o figură de multe ori dură, ofensând oamenii cu gafele sale, chiar dacă am râs în secret de ele”, scrie The Times.

Dar pentru Regină a fost timp de 73 de ani singurul ei confident, spărgătorul de gheață la evenimente, patriarhul care a dat cu capetele de pământ în familia lor adesea exasperantă, bărbatul cu care făcea cuvintele încrucișate – persoana care a numit-o „Vărzucă”. Continuă prestigiosul ziar britanic, The Times.

Spre deosebire de atâtea căsătorii regale aranjate, pentru ea aceasta a fost o mare poveste de dragoste. „El este alesul meu”, i-a spus bonei ei, Crawfie, după ce s-a întâlnit cu frumosul cadet naval când avea doar 13 ani.

Nimeni nu se poate uita la acele fotografii cu ochii strălucitori ai prințesei fără griji, înainte ca ea să devină în mod neașteptat Regină la doar 25 de ani și să nu observe cât de mult îl adora.

Regina și prințul Philip în Coyles of Muick în Cairngorms în 2003. Ea a lansat imaginea înainte de înmormântare, fotografia a fost făcută de contesa de Wessex

Nu doar dragostea lor a făcut din aceasta o înmormântare regală ca nimeni alta. După mai mult de 127.000 de decese covid, când mulți din Marea Britanie au fost nevoiți să jeluiască singuri pentru cei dragi, a fost cea mai potrivită cu situația actuală din șirul ceremoniilor regale solemne.

Pentru ducele care ura agitația, Covid îi oferise înmormântarea simplă pe care și-o dorea. Totuși, într-un fel, măștile negre și corul format doar din patru cântăreți, ale căror voci au răsunat prin vastul gol al Capelei Sf. Gheorghe, i-au sporit frumusețea jelitoare.

Cortegiul a fost condus de Charles și Anne, urmate de Edward și Andrew.

Vremea nu ar fi putut fi mai glorioasă de atât, cu un cer albastru perfect care încadra turnurile castelului și cu steagul regal care flutura pe Turnul Rotund al castelului Windsor.

Oamenilor li s-a spus să stea departe și o mare parte din Windsor a fost închisă pentru accesul publicului, iar străzile au fost pline de polițiști înarmați și de mareșali în bavete violete. Dar pe lunga pajiște din jurul castelului, cei care au dorit să-și ia rămas bun au depus coroane de flori, mănunchi de flori, suveniruri – un soldat tricotat – și chiar mesaje scrise de mână.

Printre aceștia se numărau Pauline David, în vârstă de 67 de ani, și soțul Harry, în vârstă de 66 de ani, din Wiltshire. „Am venit să ne arătăm sprijinul”, a spus ea. „La ce trebuie să se gândească Regina acum?”

Majoritatea, însă, au făcut-o, după cum li s-a spus și s-au uitat la televizor.

”Un lucru la care Marea Britanie într-adevăr rămâne stăpâna lumii este măiestria și ceremonia, iar pe măsură ce evenimentele au început la ora 14.20 nu au fost o dezamăgire”, scriu jurnaliștii de la The Times.

Trupe militare din toate cele trei servicii s-au adunat pe magnificul patrulater verde din centrul Castelului Windsor, pentru a reflecta regimentele la care erau afiliați. Printre aceștia s-au aflat gărzile Grenadier în stacojiu splendid, gărzile Galeze, Marina Regală și marinari în alb. Cu capetele plecate, au început să cânte o selecție de muzică aleasă de duce, începând cu I Vow to Thee my Country (Îți jur ție Țara Mea), urmată de urmată de Nimrodul lui Elgar.

În lateral a stat trăsura pe care îi plăcea să conducă, cei doi ponei negri și scaunul gol arătau ca și când l-ar fi așteptat pe stăpânul lor.

Dar apoi, în loc de trăsura obișnuită cu arme pentru înmormântări de stat sau regale, a apărut un Land Rover în verde militar care circula de jur împrejur.

Ca de altfel orice element din cadrul ceremoniei, fusese proiectat de duce, care și-a planificat propria înmormântare cu detalii minuțioase, cu fiecare element ales pentru a reflecta miriada sa de interese. El glumea adesea că trăise atât de mult, încât toți ceilalți implicați în planurile sale muriseră.

La ora 14.38 muzica s-a oprit și s-a transmis prima imagine a sicriului, acoperit cu standardul său personal și o coroană de crini și trandafiri albi. A fost purtat de gardieni Grenadier, singurul sunet care se auzea erau picioarele lor zdrobind pietrișul de sub picioare.

Aceasta a fost, de asemenea, prima vedere a familiei, fiilor, fiicelor și nepoților, adunați într-un cortegiu condus de Charles și Anne, urmat de Prinții Edward și Andrew. 

Este pentru prima dată când Harry se întâlnește cu cei din casa Windsor de la interviul exploziv al lui Meghan cu Oprah Winfrey de luna trecută. El s-a grăbit să ajungă în Marea Britanie în weekendul trecut, în urma știrii despre moartea bunicului său și s-a autoizolat la Frogmore Cottage. Soția sa Meghan a fost sfătuită să nu facă călătoria din cauza faptului că este însărcinată în ultimul trimestru.

Marinarii militari transportă sicriul căptușit de plumb al prințului Philip către caroseria unui Land Rover modificat ADRIAN DENNIS / REUTERS

Nu au purtat costume militare, deși a fost o înmormântare cu tematică militară.

Sicriul așezat pe Land Rover, a început călătoria finală a ducelui pe sunetul marșului funerar al lui Beethoven. Focurile de arme au fost procesate timp de opt minute de reprezentanți ai diferitelor regimente.

Regina a purtat o broșă mare de diamant, o preferată a lui Philip. Înăuntru, ea și-a luat locul singură la strană, în timp ce sicriul soțului ei a fost adus la poalele treptelor de vest și s-a cântat imnul național.

Apoi opt Royal Marines au preluat sicriul și l-au ridicat pe trepte, oprindu-se la jumătatea drumului, în timp ce flautiștii de la Navy au cântat The Side, folosit în mod tradițional pentru a transmite unei nave că un ofițer vine la bord.

Ultima oprire a fost pentru o liniște de un minut național la ora 15:00. Apoi, sicriul a fost dus în capela din secolul al XVI-lea. 

Era imposibil să nu ne concentrăm asupra celor doi prinți feudali, William și Harry, din spatele cortegiului, separați de scutul uman al vărului lor Peter Phillips.” Amintesc în articolul lor, jurnaliștii de la The Times.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...

Coliban, tun la final de mandat. Primăria Brașov, disperată să dea peste un mil. euro pe un imobil în litigiu

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban (USR), se grăbește să încheie o afacere imobiliară profitabilă pentru controversata femeie de afaceri Carmen Palade, ale căror firme...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...
Ultima oră
Pe aceeași temă