Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Înfrângere istorică pentru Theresa May

Deputații britanici au respins masiv acordul privind Brexit negociat de premierul Theresa May cu statele membre ale Uniunii Europene și viitorul guvernului și al Brexitului este mai incert ca niciodată.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

16.01.2019 - 17:46

 

Cu doar șase săptămâni înaintea Brexitului, cu 432 de voturi contra și doar 202 pentru, deputații britanici au aruncat în aer acordul de ieșire a Marii Britanii din UE, îndelung și dificil negociat de Theresa May, care a suferit o înfrângere umilitoare și nimeni nu știe dacă ea va reuși să supraviețuiască. Politic, desigur. Este înfrângerea cea mai decisivă din istoria Marii Britanii de după Al Doilea Război Mondial.

În Camera Comunelor, 432 din cei 650 de deputați au spus nu acordului Brexit cu Bruxelles-ul la 15 ianuarie. Acest scor fără drept de apel rezultă din coaliția între trei tipuri distincte de opozanți: laburiștii care doresc înlăturarea premierului May pentru a declanșa alegeri anticipate și a ajunge la putere, pro-europenii care speră să obțină un al doilea referendum și partizanii unei rupturi de UE care consideră acordul negociat de premier o trădare a Brexit-ului și cer un „no deal“ care ar provoca un șoc economic favorabil concepției lor ultraliberală. De altfel, după vot, șeful -laburiștilor – Jeremy Corbyn – a anunțat depunerea unei moțiuni de cenzură contra guvernului Theresei May, „după înfrângerea catastrofală, fără precedent, din anii 1920“.

Opoziția a început să se unească pentru că moțiunea este semnată în afară de Corbyn de liderii LibDem, partidului scoțian SNP, partidului galez Plaid Cymru și Verzilor. Andrea Leadsom, ministru pentru relația cu Parlamentul, a confirmat că acest vot asupra moțiunii va avea loc miercuri, 16 ianuarie, după o zi de dezbateri care se vor încheia la ora 19. Potrivit analiștilor, cu toate că numărul deputaților conservatori care au votat contra acordului asupra Brexit (118 din totalul de 317) reprezintă în sine o înfrângere pentru May, este puțin probabil ca opoziția să reunească o majoritate pentru înlăturarea premierului conservator.

Amploarea înfrângerii mai gravă decât previziunile cele mai alarmiste pentru May înseamnă că o renegociere nu este suficientă pentru a schimba avizul deputaților, așa cum spera premierul britanic. Luând cuvântul imediat după anunțarea votului, Theresa May a declarat că, dacă opoziția va depune un vot de neîncredere iar deputații l-ar respinge, ea va căuta altă soluție pentru Brexit, aptă să reunească o majoritate.

Potrivit corespondentului la Bruxelles al cotidianului francez Le Monde, europenii nu s-au așteptat la o înfrângere atât de uriașă pentru premierul britanic, Theresa May. Tratatul, anexele sale între care cea referitoare la frontiera irlandeză, și declarația politică asupra viitoarei relații cu UE, toate aceste texte au fost respinse în Camera Comunelor.

 

Riscul ieșirii fără acord

Într-o scurtă declarație, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a „regretat“ respingerea unui tratat calificat ca un „compromis just“ și „cel mai bun acord posibil“ și a presat britanicii să-și „clarifice pozițiile cât mai rapid posibil“. Pentru că, acum, la două luni și jumătate până la Brexit – 29 martie, la miezul nopții ora Bruxelles-ului – „riscul unui «no deal» dezordonat a crescut după votul de marți seara“. Și toată Europa intră în teren necunoscut. Singura certitudine marți seara de partea europenilor – riscul unui „no deal“ a crescut cu un grad, după cum au declarat Juncker și Tusk.

Nu pentru că o majoritate de deputați britanici a dorit un astfel de scenariu catastrofal, ci pentru că în prezent, în Camera Comunelor nu se întrevede nici o majoritate pentru altă soluție negociată, un nou referendum sau chiar alegeri generale. La Bruxelles, ipoteza unei extensii a articolului 50 este de acum o certitudine și luni, peste 100 de europarlamentari din partide politice diferite, s-au angajat să susțină o cerere a Londrei de amânare a Brexitului.

Două scenarii principale sunt avute în vedere. Primul, cel al unui Brexit fără acord. Există și scenariul amânării Brexit- ului, dar diferitele scenarii avute în -vedere depind de viitorul premierului britanic, care până acum a demonstrat capacitatea de a traversa crizele. 

Comentarii

loading...