5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalÎnfrângere istorică pentru Theresa May

Înfrângere istorică pentru Theresa May

 

Cu doar șase săptămâni înaintea Brexitului, cu 432 de voturi contra și doar 202 pentru, deputații britanici au aruncat în aer acordul de ieșire a Marii Britanii din UE, îndelung și dificil negociat de Theresa May, care a suferit o înfrângere umilitoare și nimeni nu știe dacă ea va reuși să supraviețuiască. Politic, desigur. Este înfrângerea cea mai decisivă din istoria Marii Britanii de după Al Doilea Război Mondial.

În Camera Comunelor, 432 din cei 650 de deputați au spus nu acordului Brexit cu Bruxelles-ul la 15 ianuarie. Acest scor fără drept de apel rezultă din coaliția între trei tipuri distincte de opozanți: laburiștii care doresc înlăturarea premierului May pentru a declanșa alegeri anticipate și a ajunge la putere, pro-europenii care speră să obțină un al doilea referendum și partizanii unei rupturi de UE care consideră acordul negociat de premier o trădare a Brexit-ului și cer un „no deal“ care ar provoca un șoc economic favorabil concepției lor ultraliberală. De altfel, după vot, șeful -laburiștilor – Jeremy Corbyn – a anunțat depunerea unei moțiuni de cenzură contra guvernului Theresei May, „după înfrângerea catastrofală, fără precedent, din anii 1920“.

Opoziția a început să se unească pentru că moțiunea este semnată în afară de Corbyn de liderii LibDem, partidului scoțian SNP, partidului galez Plaid Cymru și Verzilor. Andrea Leadsom, ministru pentru relația cu Parlamentul, a confirmat că acest vot asupra moțiunii va avea loc miercuri, 16 ianuarie, după o zi de dezbateri care se vor încheia la ora 19. Potrivit analiștilor, cu toate că numărul deputaților conservatori care au votat contra acordului asupra Brexit (118 din totalul de 317) reprezintă în sine o înfrângere pentru May, este puțin probabil ca opoziția să reunească o majoritate pentru înlăturarea premierului conservator.

Amploarea înfrângerii mai gravă decât previziunile cele mai alarmiste pentru May înseamnă că o renegociere nu este suficientă pentru a schimba avizul deputaților, așa cum spera premierul britanic. Luând cuvântul imediat după anunțarea votului, Theresa May a declarat că, dacă opoziția va depune un vot de neîncredere iar deputații l-ar respinge, ea va căuta altă soluție pentru Brexit, aptă să reunească o majoritate.

Potrivit corespondentului la Bruxelles al cotidianului francez Le Monde, europenii nu s-au așteptat la o înfrângere atât de uriașă pentru premierul britanic, Theresa May. Tratatul, anexele sale între care cea referitoare la frontiera irlandeză, și declarația politică asupra viitoarei relații cu UE, toate aceste texte au fost respinse în Camera Comunelor.

 

Riscul ieșirii fără acord

Într-o scurtă declarație, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a „regretat“ respingerea unui tratat calificat ca un „compromis just“ și „cel mai bun acord posibil“ și a presat britanicii să-și „clarifice pozițiile cât mai rapid posibil“. Pentru că, acum, la două luni și jumătate până la Brexit – 29 martie, la miezul nopții ora Bruxelles-ului – „riscul unui «no deal» dezordonat a crescut după votul de marți seara“. Și toată Europa intră în teren necunoscut. Singura certitudine marți seara de partea europenilor – riscul unui „no deal“ a crescut cu un grad, după cum au declarat Juncker și Tusk.

Nu pentru că o majoritate de deputați britanici a dorit un astfel de scenariu catastrofal, ci pentru că în prezent, în Camera Comunelor nu se întrevede nici o majoritate pentru altă soluție negociată, un nou referendum sau chiar alegeri generale. La Bruxelles, ipoteza unei extensii a articolului 50 este de acum o certitudine și luni, peste 100 de europarlamentari din partide politice diferite, s-au angajat să susțină o cerere a Londrei de amânare a Brexitului.

Două scenarii principale sunt avute în vedere. Primul, cel al unui Brexit fără acord. Există și scenariul amânării Brexit- ului, dar diferitele scenarii avute în -vedere depind de viitorul premierului britanic, care până acum a demonstrat capacitatea de a traversa crizele. 

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

ICCJ discută contestația asupra deciziei BEC privind Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) discută, în ziua de 19 martie 2024, contestația asupra deciziei prin care Biroul Electoral Central (BEC) a...

Rusia cere Germaniei să recunoască drept genocid asediul Leningradului

Rusia a transmis Germaniei o "notă" în care cere ca asediul asupra orașului Leningrad, din timpul celui de-al doilea Război Mondial, să fie recunoscut...
Ultima oră
Pe aceeași temă