Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Înfrângere anunțată pentru Theresa May

UE se pregătește pentru amânarea Brexit-ului cel puțin până în iulie, după ce toate semnalele politice arată că premierul britanic, Theresa May, nu va reuși să treacă în Parlament acordul încheiat cu Bruxelles.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 15.01.2019 - 10:53

Într-o pledoarie a „ultimei șanse“, cu două zile înaintea votului crucial din Parlamentul britanic, Theresa May a presat din nou deputații duminică pentru a vota acordul său privind Brexit-ul, avertizând asupra riscului aruncării Marii Britanii într-o situație „catastrofală“. Camera Comunelor va vota marți asupra acestui acord îndelung și dificil negociat cu Uniunea Europeană, dar analiștii sunt unanimi, estimând că sunt șanse mari de a fi respins, cei pro-Brexit temându-se de o formă de acroșare permanentă la UE, în timp ce pro-europenii speră într-un pas înapoi. Premierul, care duce o bătălie dură de câteva săptămâni pentru a apăra acest text, a prevenit deputații că nu trebuie să dezamăgească electorii care au votat în favoarea Brexitului la referendumul din iunie 2016.

Prevăzut inițial pentru decembrie, votul asupra acordului a fost amânat în ultimul minut de Theresa May pentru a evita o înfrângere anunțată. Dacă acordul cade efectiv, Marea Britanie riscă să părăsească UE fără acord la 29 martie, un scenariu de care se tem mediile economice sau, dimpotrivă, să nu plece total din blocul european. Tot duminică, liderul opoziției laburiste, Jeremy Corbyn, a făcut din nou apel la BBC la alegeri generale anticipate în cazul respingerii acordului, asigurând că formațiunea sa va prezenta „curând“ o moțiune de cenzură contra guvernului. Corbyn a recunoscut că în cazul în care laburiștii ar accede la putere, Brexitul ar putea fi întârziat pentru a se negocia un nou acord cu Bruxelles.

Amenințarea unui „no -deal“ a fost deja contracarată în Parlament săptămâna care s-a încheiat, prin adoptarea unui amendament care obligă Executivul ca în cazul respingerii acordului să prezinte în trei zile un „plan B“ amendabil. Un alt amendament la o lege bugetară, care a trecut datorită susținerii conservatorilor eurofili, limitează puterile fiscale ale guvernului în cazul absenței acordului. Sunday Times a dezvăluit că un grup de deputați, proveniți din toate partidele, lucrează la modificarea regulilor de funcționare a Camerei Comunelor pentru a permite ca moțiunile lor să prevaleze asupra propunerilor guvernului, ceea ce înseamnă că acesta ar pierde „capacitatea de a guverna“ în situația respingerii acordului. Publicația britanică arată că Downing Street este „extrem de preocupat“ de această eventualitate care ar da deputaților posibilitatea de a întârzia Brexitul suspendând articolul 50 din Tratatul UE privind plecarea unui stat membru.

 

Bruxelles, în stand by

Data-limită pentru ieșirea din UE a Marii Britanii, fixată la 29 martie, este în prezent considerată de Bruxelles ca foarte improbabilă, având în vedere opoziția națională cu care se confruntă premierul May, și așteaptă din partea Londrei o cerere pentru prelungirea articolului 50 în următoarele săptămâni. După acea cerere, președintele Consiliului European, Donald Tusk, va trebui să convoace un summit special pentru a aviza amânarea zilei Brexitului.

O prelungire „tehnică“ până în iulie este probabil prima etapă pentru a oferi premierului britanic mai mult timp pentru revizuirea acordului actual, odată ce Downing Street va avea o idee precisă despre ce va recomanda o majoritate în Camera Comunelor. Surse europene au declarat că o extensie suplimentară, mai îndelungată, ar putea fi propusă la o dată ulterioară dacă alegerile generale sau un al doilea referendum ar fi convocate, în timp ce alegerile pentru Parlamentul European din luna mai ar crea complicații. Oricum, responsabilii europeni au declarat că Bruxelles rămâne deschis variantelor și indicațiilor premierului Theresa May asupra viitoarelor etape, în cazul în care va suferi o înfrângere, așa cum este de așteptat.

Potrivit unui analist britanic al Economist Intelligence Unit, „timpul presează și noi suntem în stadiul în care Brexit nu poate avea loc probabil decât la sfârșitul lui martie, în cazul improbabil în care Parlamentul va aproba la 15 ianuarie acordul negociat de premier sau dacă va susține plecarea fără acord. Pentru alte opțiuni, Guvernul va trebui să obțină mai mult timp și credem că UE îl va furniza pentru a evita o situație pe marginea prăpastiei“. 

Comentarii

loading...