21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalIndonezia: Exod al turiştilor, după un seism major

Indonezia: Exod al turiştilor, după un seism major

Cutremurul de pământ cu magnitudinea de 6,9 ce a avut loc duminică seară a ucis cel puţin 98 de indonezieni şi a avariat sau distrus mii de clădiri, la o săptămână după un alt seism care a ucis cel puţin 17 persoane pe această insulă turistică vulcanică.

Agenţii de intervenţie şi-au reluat căutările marţi, încercând să găsească supravieţuitori şi să scoată trupurile victimelor dintre dărâmăturile caselor, moscheilor şi şcolilor distruse de seismul de duminică seară, ce a fost resimţit şi pe insula învecinată Bali, cea mai frecventată destinaţie turistică din arhipelagul indonezian, aflat în Asia de Sud-Est.

Peste 20.000 de persoane au rămas fără locuinţe pe insula Lombok, iar 236 au suferit răni grave, potrivit autorităţilor indoneziene, care au anunţat că se confruntă cu o penurie de personal medical şi produse de bază.

Echipele de salvare au intervenit marţi în dărâmăturile unei moschei care s-a prăbuşit în satul Lading-Lading din nordul insulei Lombok, zona cea mai afectată, unde autorităţile se tem că numeroase persoane au rămas prinse sub zidurile clădirilor prăbuşite.

Peste 4.600 de turişti au fost evacuaţi de pe insulele Gili, trei mici insule paradiziace, foarte apreciate de turişti pentru scufundări marine, aflate la nord-vest de Lombok.

Unii dintre ei au vorbit despre dificultăţile operaţiunilor de evacuare şi despre lipsa de informaţii transmise de autorităţi. Un turist francez a spus că s-a simţit “abandonat” şi “fără nicio informaţie” timp de peste 24 de ore după seism.

Cazat într-o casă de vacanţă alături de fiica lui pe insula Gili Meno, cea mai mică dintre cele trei insule Gili, francezul Laurent Smadja a dezvăluit pentru AFP că nu a avut “electricitate şi nicio informaţie” pentru a şti ce trebuia să facă, observând că toate eforturile de evacuare se concentrau asupra Gili Trawangan, cea mai mare dintre cele trei insule.

“Am văzut că toată lumea pleca cu vapoare, însă niciun vapor nu venea la noi. În această dimineaţă, Trawangan era goală, nu mai erau vapoare, nimic, în timp ce noi nu aveam nimic”, a explicat prin telefon acest turist originar din Paris.

În cele din urmă, turistul francez şi fiica lui au părăsit insula alături de rezidenţii acesteia. “Un vapor a venit şi am plecat de la debarcader” marţi dimineaţă, înainte de a se îndrepta spre aeroportul internaţional din Lombok la bordul automobilului unei persoane private, a adăugat el.

Noi replici ale seismului s-au produs în noaptea de luni spre marţi. “Ne-au zguduit bine, o replică ne-a speriat”, a adăugat acelaşi turist francez, care s-a declarat mulţumit că a putut să plece în cele din urmă din Indonezia.

Sute de turişti îngrijoraţi continuă să sosească în portul Bangsal, principalul port care leagă insulele Gili de insula Lombok. Unii dintre ei s-au plâns din cauza lipsei de coordonare între structurile autorităţilor şi de lipsa mijloacelor de transport care să îi ducă la aeroport.

“Există mulţime uriaşă de oameni care vor să părăsească Lombok din cauza zvonurilor nefondate, precum acela ce vizează un tsunami”, a declarat pentru AFP directorul agenţiei de turism din provincia West Nusa Tenggara, Muhammad Faozal.

Potrivit managerului general al aeroportului din Lombok, companiile aeriene au alocat zboruri suplimentare începând de luni, iar personalul aeroportului furnizează pături şi alimente pasagerilor aflaţi în dificultate.

Indonezia, un arhipelag cu peste 17.000 de insule, se află în Cercul de Foc al Pacificului, o zonă cu o puternică activitate seismică. Această ţară este lovită de numeroase seisme, însă cele mai multe dintre ele, spre deosebire de cele două produse în Lombok, nu sunt periculoase.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă