Incendile au cuprins suprafețe uriașe de teren din 13 state din SUA

Incendiile și inundațiile se extind în mai multe state ale lumii și lasă mii de oameni fără adăpost

Flăcările au cuprins sute de mii de hectare de teren, cele mai afectate fiind Statele Unite ale Americii, Canada, dar și Siberia, una dintre cele mai reci zone de pe glob. În același timp, cealaltă parte a lumii, Europa și Asia, se confruntă cu inundații masive.

Anca Stratulat 0 comentarii

22.07.2021 - 08:51

Fenomenele extreme au produs pagube de neimaginat la nivel global. Dacă incendiile fac prăpăd în mai multe state ale lumii în special în Statele Unite ale Americii, Canada și Siberia, unde flăcările au cuprins sute de mii de hectare de teren, Europa și Asia au fost lovite de inundații fără precedent. Sute de persoane și-au pierdut viața, iar mii de oameni au fost evacuați și au rămas fără locuințe pentru a-și salva viața, iar specialiștii avertizează că situația ar putea rămâne la fel în următoarele zile.

Iulie a fost luna „de foc” în 13 state din SUA, unde s-au declanșat incendii masive din cauza temperaturilor extrem de ridicate. Potrivit National Interagency Fire Center  (NIFC), aproximativ 1 milion de acri au fost cuprinși de flăcări  în 71 de incendii mari sau complexe. Oregon se confruntă cu unul dintre cele mai puternice incendii de până acum, iar focul a ars deja o suprafață mai mare decât cea a orașului Los Angeles. Vântul puternic și seceta severă îngreunează și mai mult efortul autorităților de a stinge flăcările și de a ține sub control situația. De asemenea, California, Idaho, Montana și Alaska sunt afectate de incendii extrem de periculoase.

Totodată, Canada se confruntă cu situații de criză din cauza incendiilor masive. Cea mai afectată provincie este Columbia Britanică din vestul Canadei, unde s-a decretat și starea de urgență. Autoritățile se așteaptă ca în zilele următoare situația să se agraveze și mai mult, motiv pentru care 5.700 de persoane au fost vizate marţi de un ordin de evacuare, mai mult decât dublu faţă de ziua precedentă, iar peste 32.000 de locuitori sunt sub alertă de evacuare.

Flăcările fac ravagii în vestul Canadei de câteva săptămâni și au fost înregistrate circa 300 de incendii de pădure active. Vremea caldă și foarte uscată nu se va schimba în următoarea perioadă, anunță meteorologii, care trag un semnal de alarmă asupra populației. Peste 3000 de pompieri şi alt personal acţionează la locul incendiului pentru a domoli flăcările. La începutul lunii au fost raportate peste 500 de decese din cauza incendiilor de proporții din Canada, însă numărul total al morților în urma ultimelor valuri de caniculă este încă necunoscut.

Siberia, una dintre cele mai reci zone de pe glob, se confruntă , de asemenea, cu incendii de proporții. Vara anului 2021 este declarată cea mai caniculară și secetoasă din ultimii 150 de ani, iar capitala Republicii Saha, precum şi alte peste 60 de aşezări din regiune sunt afectate de fum des și foarte toxic. Autoritățile au anunțat populația să poarte mască de protecție în afara locuințelor și să țină ferestrele și ușile închise. Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă din regiunea Habarovsk din Orientul Îndepărtat rus a anunțat că vântul puternic poartă fumul toxic spre est. Iacuţia, capitala Republicii Saha, dar și alte 60 de regiuni sunt afectate. Luni au fost anunțate de către pompieri 190 de incendii în Republica Saha, peste 2.000 de membri ai echipajelor de salvare desfășurând operațiuni de salvare. Autoritățile au trimis aeronave pentru stingerea focului și protejarea satelor din zonă. La nivel național, flăcările s-au răspândit pe o suprafață totală de 853.000 de hectare.

Oamenii de știință explică frecvenţa şi intensitatea incendiilor de vegetaţie din ce în ce mai catastrofale drept o urmare a secetei severe din ultimii ani, un simptom grav al schimărilor climatice. Specialiștii susțin că în următorii ani ne vom confrunta cu dezastre naturale mai dese.

Pe de altă parte, în ultimele patru săptămâni, inundațiile din Europa au înghițit străzi și case și au curmat viețile a aproape 200 de peroane. Germania, una dintre principalele țări europene afectate de inundații, a aprobat un pachet de ajutor imediat în valoare de 400 de milioane de euro pentru victimele inundațiilor de săptămâna trecută și a promis că va începe rapid reconstruirea zonelor devastate. Totodată, are în plan alocarea unui buget inițial de 200 miliarde de euro pentru a combate dezastrele produse de inundații. Un oficial a diminuat miercuri speranțele de a găsi mai mulți supraviețuitori în dărâmăturile satelor devastate de inundații în vestul Germaniei, așa cum un sondaj a arătat că mulți germani au considerat că factorii de decizie politică nu au făcut suficient pentru a-i proteja.  Belgia a fost și ea lovită de valul de inundații, care a lăsat victim în urma lor.

Totodată, ieri, cel puțin 25 de persoane au murit în provincia centrală Henan a Chinei, afectată de inundații, 12 dintre acestea într-un metrou din capitala sa Zhengzhou. Din păcate, sunt prognozate mai multe ploi pentru regiune.

Oamenii de știință susțin că este dificil de evaluat modul în care vor evolua schimbările meteorologice.

Comentarii