11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalIncendiile, seceta și inundațiile apocaliptice devastează Pământul

Incendiile, seceta și inundațiile apocaliptice devastează Pământul

Coșmar fără sfârșit pentru Grecia, care după uriașul incendiu ce a devastat coasta Atenei și a lăsat în urmă 88 de morți și sute de răniți urmează să facă față altui fenomen extrem – ploi abundente și risc de inundații.

Premierul Alexis Tsipras și-a asumat „responsabilitatea politică” a distrugerilor cauzate de incendiu, cel mai devastator cunoscut până acum în țară, și a menționat teza incendiului voluntar.

Confuzia domnește încă în ce privește numărul dispăruților, după ce o lume întreagă a urmărit îngrozită scenele apocaliptice în care oameni, case, mașini și vegetație dispăreau înghițite de flăcări.

Din Marea Britanie în Letonia, trecând prin Germania, nordul Europei cunoaște un val de căldură și de secetă de o lungime neobișnuită care a provocat incendii și îngrijorarea agricultorilor.

În centrul Germaniei,  incendiul cel mai grav din ultimii 18 ani a distrus 80 de hectare de pădure, iar regiunile estice și de nord sunt amenințate, la rândul lor, de incendii  din cauza absenței prelungite a ploilor.

În Polonia, peste 90 de exploatări agricole sunt afectate de secetă, Varșovia cerând UE un ajutor financiar.

În Letonia și Lituania seceta se prelungește, s-a declarat stare de catastrofă națională pentru sectorul agricol. În vestul Letoniei, un vast incendiu a antrenat săptămâna trecută evacuarea unei localități rurale și pompierii luptă pentru blocarea avansării flăcărilor.

Suedia, Danemarca, sudul Norvegiei și nordul Finlandei cunosc un episod de căldură forte care nu dă semne că s-ar opri.

În vestul Europei, Marea Britanie ar putea înregistra o vară-record dacă temperaturile continuă să rămână deasupra mediei. În parcurile Londrei, iarba a devenit galben-cafenie, spre nemulțumirea britanicilor, foarte grijulii cu peluzele lor. Căldura a provocat un aflux de pacienți în spitale.

 

Terra, ca un câmp minat

Continentul european nu este singurul afectat. 41,1 grade Celsius au fost înregistrate la Kumagaya, la nord-vest de Tokyo, 51,3 la Ouarla în Algeria, 48,9 la Chino, la periferia Los Angelesului, 36,3 în Montreal, 42,7 la Baku în Azerbaidjan, 40,5 în Tbilissi, Georgia, 32,5 la Kvikkjokk, în Suedia, aproape de Cercul Polar.

Și în Statele Unite se anunță o vară periculoasă. Vestul american înregistrează incendii repetate și temperaturile explodează, în timp ce estul este devastat de precipitații neobișnuite.

Parcul național Yosemite este invadat de flăcări și nu este vizibil din cauza fumului. Cinci incendii în California au distrus 170 km pătrați de pădure și peste 7.000 persoane au fost evacuate.

Sud-estul este victima temperaturilor extreme care afectează 40 milioane de americani. Miercuri, 25 iulie, la Palm Spring, California, temperatura a depășit 49 grade Celsius.

În timp ce vestul este victima focului, fațada atlantică este devastată de ape cu toate că până acum niciun ciclon nu a lovit coastele. Precipitațiile sunt permanente, 7 milioane de persoane sunt amenințate de inundații, furtunile fac prăpăd în aeroporturile din nord-estul SUA, iar în Midwest tornadele fac ravagii.

Analize de ultimă oră publicate de experți arată că temperaturi extreme au lovit Europa, Cercul Polar, Grecia, Japonia și America de Nord.

Valul actual de căldură a fost cauzat de o descreștere extraordinară a vântului care menține în mod obișnuit pe continent vremea răcoroasă favorizată de Atlantic și a lăsat aerul cald să planeze timp de două luni, mai mult decât de obicei.

Decuplarea curentului din emisfera de nord este din ce în ce mai mult legată de încălzirea planetei, în special de încălzirea rapidă a Arcticii, urmată de pierderea ghețarilor în mare, iar cercetătorii menționează că o căldură „extremă” instalată în cercul arctic se extinde pe măsură ce progresăm spre sud. „Opriți planeta, vreau să cobor“ era titlul unei cărți apărute în urmă cu mai bine de jumătate de secol. 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă