Sursa foto: www.pixabay.com

Încă o țară europeană introduce certificate de vaccinare anti-Covid

Islanda a anunțat că a emis primele certificate de vaccinare, care vor facilita deplasările celor imunizaţi împotriva coronavirusului.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 26.01.2021 - 22:06

Islanda devine astfel una dintre primele ţări care eliberează astfel de documente, deocamdată controversate în Uniunea Europeană.

Sunt eligibile pentru certificatele sub formă digitală circa 4800 de persoane, a arătat ministerul islandez al sănătăţii. Serviciul online dedicat pentru emitere a fost lansat joia trecută.

„Obiectivul este de a facilita circulaţia între ţări, astfel încât persoanele să poată prezenta un certificat de vaccinare la controlul la frontiere, fiind astfel scutite de măsurile de restricţie la frontiere conform regulilor ţării respective”, a explicat ministerul.

Pentru islandezi, certificatele sunt deocamdată utile doar teoretic, valoarea acestor documente nefiind recunoscută internaţional. Dar, dacă vor fi acceptate, Islanda va permite la rândul său accesul deţinătorilor din ţările Uniunii Europene şi din Spaţiul Economic European, sau cu certificate implementate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

În UE se discută deja despre introducerea unor certificate sau „paşapoarte” de vaccinare, dar nu s-a ajuns la un consens. Unele ţări, cum ar fi Grecia, insistă că astfel de documente ar putea salva turismul; altele, printre care Franţa şi Germania, se opun.

 

Comentarii