7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalÎncă o demisie după decizia lui Trump ca trupele americane să fie...

Încă o demisie după decizia lui Trump ca trupele americane să fie retrase din Siria

Demisia lui McGurk vine după ce, în urmă cu două zile, şi secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a renunţat la funcţie, invocând diferenţe de opinie cu Trump privind felul în care sunt trataţi aliaţii şi abordarea SUA privind „competitorii strategici” pe plan mondial, informează AP.

În urmă cu doar 11 zile, McGurk declara că ar fi o nesăbuire ca gruparea Statul Islamic să fie considerată învinsă, astfel că nu ar fi înţelept ca trupele americane să fie aduse acasă. McGurk a decis să îşi accelereze planul conform căruia urma să îşi părăsească postul la jumătatea lunii februarie.

Brett McGurk, numit de Barack Obama ca emisar SUA pentru coaliţia internaţională antijihadistă, în 2015, şi menţinut în funcţie de Trump, a precizat în scrisoarea de demisie că militanţii fug, dar încă nu au fost învinşi, şi că retragerea preea curând a trupelor americane din Siria ar crea condiţiile în care Statul Islamic a crescut. El a menţionat avantajele accelerării campaniei împotriva Statului Islamic, adăugând că munca în această privinţă încă nu s-a terminat.

McGurk şi-a prezentat demisia, vineri. Textul prezentat secretarului de Stat Mike Pompeo a fost relatat pentru Associated Press, sâmbătă, de un oficial, sub protecţia anonimatului.

Demisia lui Brett McGurk intră în vigoare la 31 decembrie. Oficialul american intenţiona să renunţe la funcţie la jumătatea lunii februarie, după găzduirea de către SUA a unei reuniuni a miniştrilor de Externe din ţările care fac parte din coaliţie. El a considerat însă că nu mai poate continua, după decizia lui Trump cu privire la Siria şi demisia lui Mattis.  

Donald Trump a ordonat recent retragerea trupelor americane staţionate în Siria, apreciind că şi-a atins obiectivul – de a ”învinge” gruparea Statul Islamic (SI) în această ţară devastată de război.

”Este o retragere totală”, care va avea loc ”cât mai rapid posibil”, a declarat miercuri, pentru AFP, un oficial american sub protecţia anonimatului. El a precizat că această decizie – care ar putea avea consecinţe importante în regiune, în special asupra combatanţilor kurzi – a fost finalizată marţi.

În ultimele luni, oficiali americani de rang înalt şi-au multiplicat avertismentele împotriva unei retrageri precipitate, care ar lăsa cale liberă în Siria aliaţilor regimului lui Bashar al-Assad, şi anume Rusia, marea rivală a Statelor Unite, şi Iranul, o adevărată oaie neagră a administraţiei Trump.

Aproximativ 2.000 de militari americani sunt desfăşuraţi în prezent în nordul Siriei – în principal forţe speciale prezente cu scopul de a lupta împotriva SI şi de a antrena forţe locale în zone recucerite de la jihadişti.

Cele mai citite

Încă o dronă în apropierea bazei de la Kogălniceanu, după cele trei drone de acum două zile

Forțele Aeriene Române au identificat o dronă în zbor, în apropierea aeroportului civil și a Bazei Aeriene 57 din localitatea Mihail Kogălniceanu (județul Constanța). "Miercuri,...

Parchetul European face percheziții la Botoșani într-un dosar de fraudă cu fonduri europene

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) efectuează joi percheziţii în mai multe locaţii din judeţul Botoşani, inclusiv în instituţii publice, în cadrul unei...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...
Ultima oră
Pe aceeași temă