12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalÎn SUA, rasismul crește pe timp de carantină

În SUA, rasismul crește pe timp de carantină

 

”Virusul chinez” – formula folosită zilnic de către Donald Trump – le aminteşte de zile sumbre americanilor de origine asiatică şi riscă să alimenteze un rasism uneori latent. Expresia care provoacă furia Beijingului este asumată de către preşedintele Statelor Unite şi de către Administraţia sa, care acuză China că face lumea să plătească un ”preţ dur” din cauză că a întârziat în împărtăşirea informaţiilor privind noul coronavirus.

Pentru americanii de origine asiatică, acest lucru reprezintă stereotipuri care le-au fost asociate multă vreme. Mai rău, sugerează, în mod greşit, că ei ar fi vinovaţi de răspândirea bolii. Incidentele par, pentru moment, limitate în Statele Unite, în comparaţie cu cele constatate în Europa la începutul pandemiei. Însă unele episoade provoacă îngrijorări.

Poliţia din New York a raportat, de exemplu, că un bărbat a urmărit şi bătut luna trecută o femeie asiatică care purta o mască de protecţie la metrou şi a numit-o ”bolnavă”. Organizaţii de apărarea drepturilor civice au lansat joi un site pentru ca asistaicii americani să poată semnala incidente sau delicte rasiste legate de criza sanitară, în scopul aflării amplorii problemei. În primele 24 de ore, site-ul a înregistrat 36 de semnalări, a anunţat, potrivit News.ro, Manjusha Kulkarni de la grupul Asian Pacific Policy and Planning Council.

Copiii americani își imită părinții

Ea a subliniat asupra unui incident. Un elev de colegiu de la Los Angeles l-a lovit de 20 de ori în cap pe un coleg de clasă de origine asiatică, pe care l-a acuzat de faptul că este purtător al virusului şi pe care l-a somat ”să se întoarcă” în China.

Potrivit lui Manjusha Kulkarni, această violenţă face parte dintr-o poveste mai veche – epoca ”pericolului galben”, când frica de asiatici a împins Statele Unite să interzică orice imigraţie chineză, în 1882. ”Cred cu adevărat că situaţia se va agrava, şi anume din cauza preşedintelui american, care alimentează fără încetare ura faţă de anumite comunităţi”, declară această activistă a drepturilor civice. ”El se comportă ca o mică lovitură şi ocupă tribuna. El are o putere enormă, oamenii îl ascultă”, deplânge ea.

Lupta anti-imigrație, pilonul electoral al lui Trump

Donald Trump a făcut din lupta împotriva imigraţiei una dintre priorităţile sale, însă i-a vizat până acum în special pe imigranţii din America Latină sau din ţările musulmane. Folosirea expresiei ”virus chinez” pare, potrivt justificărilor miliardarului republican, legată mai mult de rivalitatea geopolitică cu Beijingul. ”Acest lucru nu este deloc rasist”, dă el asigurări. ”Vreau să fiu precis”, a adăugat el, precizând că virusul vine într-adevăr ”din China”.

În faţa ofensivei Casei Albe, autorităţile chineze l-au acuzat pe Donald Trump de o diversiune, cu scopul de a evita critici cu privire la propriul răspuns iniţial, atunci când a minimalizat pandemia. Însă un oficial chinez a colportat o teorie – nesusţinută cu dovezi -, potrivit căreia un militar american ar fi adus virusul la Wuhan, primul epicentru al pandemiei.

 

Când universitarii dau dreptate

Un profesor la Facultatea de Drept Hastings de la Universitatea din California, Frank H. Wu, autorul unei cărţi despre discriminări ale americanilor de origine asiatică, recunoaşte că bolile au fost denumite mult timp după presupusa lor origine geografică şi estimează că Washingtonul face bine să critice atitudinea Beijingului.

”Ceea ce este important nu este motivaţia. Ci sunt consecinţele. Iar aceste vorbe contează, pentru că este un moment de tensiuni extreme”, subliniază el. El aminteşte că asiaticii din Statele Unite au fost mult timp asociaţi unei anumite lipse de igienă, o imagine încă răspândită atunci când vine vorba despre restaurante chinezeşti.

”Curăţenia a fost întotdeauna o metaforă în desemnarea cui este bine integrat, o bună persoană din punct de vedere moral”, declară Frank H. Wu. ”Aşadar, nu este vorba doar despre originea bolii. Este mult mai simbolic decât atât”.

 

Chinatown, discriminat și în urmă cu un secol

În trecut, asiaticii americani au fost supuşi deja unor discriminări legate de boli, ca atunci când autorităţile au izolat, în 1900, Chinatownul de la San Francisco cu scopul de a opri ciuma bubonică.

Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă