8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalÎn circa o lună, Suedia și Finlanda pot cere aderarea la NATO

În circa o lună, Suedia și Finlanda pot cere aderarea la NATO

În circa o lună, Suedia și Finlanda pot cere aderarea la NATO, au anunțat șefii guvernelor acestor două țări nordice.

Șefa guvernului finlandez, Sanna Marin, a avut o vizită la Stockholm și a făcut declarații alături de șefa guvernului Suediei, Magdalena Andersson.

Finlanda este într-un proces de analiză dacă să ceară sau nu intrarea în NATO. “Cred acest proces va fi foarte rapid, se va întâmpla în câteva săptămâni”, a estimat Sanna Marin. “Există diferite aspecte dacă vom cere aderarea la NATO sau nu, trebuie să le analizăm foarte atent”, a explicat premierul Finlandei.

“Există, desigur, argumente pro şi contra pentru a deveni membru NATO, aşa cum există argumente pro şi contra în privința altor alegeri de securitate”, a explicat, la rândul ei, Magdalena Andersson, șefa guvernului Suediei. Ea a subliniat că o țară NATO are securitatea garantată conform Articolului 5 din Tratatul de la Washington. Dar ca membru NATO, “ai și o responsabilitate faţă de alte ţări”, a explicat Magdalena Andersson.

În circa o lună, politica de securitate a Suediei va avea o nouă variantă, revizuită.

Această schimbare de orientare politico – militară a unor țări neutre se produce în contextul războiului din Ucraina. După cum se știe, la 24 februarie 2022, Rusia a atacat Ucraina, care este o țară neutră. Suedia, Finlanda și Rusia sunt țări riverane Mării Baltice. În plus, Finlanda are o lungă frontieră terestră cu Rusia.

În Finlanda, populația este în general favorabilă intrării în NATO. Circa 60 la sută dintre cetățenii Finalndei ar agrea această idee. În schimb, în Suedia, opiniile populației sunt mai rezervate pe acest subiect.

Un summit al Alianței Atlantice este programat în iunie 2022 la Madrid.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă