Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Social-democrații germani decid dacă se alătură cancelarului Merkel

În acest moment se negociază formarea unui guvern de coaliție condus de Angela Merkel, în încercarea de a depăşi impasul post-electoral care a lăsat Germania fără guvern timp de patru luni.

Share

Adina Mutar 0 comentarii

Actualizat: 22.01.2018 - 12:25

Cei 600 de delegaţi ai Congresului SPD (Partidul Social-Democrat), reuniţi la Bonn, urmează să accepte sau să respingă rezultatul discuţiilor preliminare cu conservatorii, care s-au încheiat săptămâna trecută cu un proiect de program cu Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a Angelei Merkel şi aliaţii bavarezi din Uniunea Creştin-Socială (CSU).

Un vot favorabil duminică ar duce la formarea unui nou guvern în mai.

Un vot negativ nu este de așteptat după atâtea negocieri, căci ar plasa Germania într-o situaţie fără precedent.

Angela Merkel ar trebui să opteze între a forma un guvern minoritar şi alegeri parlamentare anticipate, niciuna din variante neavantajând-o.

 

Diviziuni în partid

 

„Mingea” e în terenul SPD. După ce a obţinut la legislative doar 20,5% şi în scădere în sondaje de atunci, partidul este profund divizat în faţa perspectivei de a reînnoi Marea Coaliţie CDU/CSU-SPD sau aşa-zisa „GroKo”, „grosse Koalition”, cu Angela Merkel. Martin Schulz şi majoritatea celorlalţi lideri vor să evite o criză guvernamentală prelungită şi, prin ricoşeu, o paralizie pentru UE, într-un moment în care urmează să fie negociate reformele-cheie în materie economică, bugetară şi în domeniul imigraţiei.

Pentru cei angrenați în negocieri, este important să evite alegerile anticipate, temându-se că vor fi sancționați pentru că nu au reuşit să formeze un guvern, lăsând loc pentru partidele extremiste, „pericolul mortal”, atât pentru politicienii germani, cât și pentru Uniunea Europeană.

Însă, o parte din social-democraţi, reuniți sub lozinca „#NoGroKo“ consideră că partidul trebuie să se consolideze în opoziţie şi să vireze spre stânga pentru a supravieţui. Potrivit acestora, Angela Merkel a profitat de experienţa guvernamentală comună, chiar dacă unele dintre cele mai populare reforme, cum ar fi introducerea salariului minim, au fost propuse de SPD.

Liderul aripei de tineret a SPD, Kevin Kühnert, consideră că au fost făcute prea multe concesii conservatorilor în timpul discuţiilor preliminare din ianuarie, inclusiv asupra impozitării, sănătăţii şi imigraţiei. În cadrul voturilor lor simbolice, federaţiile SPD din Saxonia-Anhalt şi Berlin au respins săptămâna aceasta proiectul de coaliţie.

Angela Merkel a insistat săptămâna aceasta că social-democraţii ar trebui să ia o decizie responsabilă, deoarece Germania şi Europa au nevoie de un guvern stabil.

 

Planuri Merkel-Macron

 

Între timp, preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi cancelarul german, Angela Merkel, şi-au reafirmat duminică hotărârea de a aprofunda şi mai mult cooperarea între Franţa şi Germania, într-o declaraţie comună pentru a marca cea de-a 55-a aniversare a unui tratat bilateral, Tratatul de la Élysée.

Totodată, evenimentul are drept scop să scoată în evidență sprijinul Franței pentru cancelarul german, și necesitatea deblocării guvernamentale pentru această putere a blocului comunitar, paralizată de lipsa unui guvern.

Cu ocazia aniversării, preşedintele francez şi cancelarul german au convenit să elaboreze în cursul acestui an un nou „Tratat de la Élysée“, cu scopul în special de a aprofunda integrarea celor două economii şi de a întări legăturile între cele două țări.

Cei doi lideri salută între altele decizia celor două parlamente de a celebra această aniversare, aprobând luni o rezoluţie comună care trasează perspective pentru un nou tratat şi întărind cooperarea între cele două parlamente.   

Comentarii