10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalIMPOZITUL GLOBAL Serviciile financiare în discuție pentru a fi scutite de la...

IMPOZITUL GLOBAL Serviciile financiare în discuție pentru a fi scutite de la taxa globală

Rishi Sunak, cancelarul Marii Britanii, face eforturi pentru a face o schimbare în planurile G7 pentru un nou sistem fiscal global care să acopere „cele mai mari și mai profitabile întreprinderi multinaționale din lume”.
 
 
Sunak a declarat că „acordul istoric” din weekend al miniștrilor de finanțe G7 îi va obliga pe „cei mai mari giganți multinaționali din domeniul tehnologiei să își plătească partea echitabilă din impozite din Marea Britanie”.
 
Dar un oficial apropiat discuțiilor a spus că Marea Britanie se numără printre țările care speră „la o scutire de servicii financiare”, reflectând temerile lui Sunak că băncile globale cu sediul central în Londra ar putea fi afectate.
 
HSBC, cea mai mare bancă din Marea Britanie după venituri, generează mai mult de jumătate din veniturile sale din China, în timp ce Standard Chartered, un alt împrumutător cu sediul în Marea Britanie, desfășoară mici afaceri în Marea Britanie, concentrându-se în cea mai mare parte pe Asia și Africa.
 
Sunak a ridicat problema la discuțiile G7 din Londra, potrivit celor informați cu privire la întâlnire, iar aliații săi au confirmat că va continua să argumenteze cazul când discuțiile vor trece la G20 luna viitoare.
 
„Poziția noastră este că dorim ca societățile de servicii financiare să fie scutite, iar țările UE se află în aceeași poziție”, a spus un oficial britanic. Dar președintele Joe Biden dorește să extindă domeniul de aplicare al impozitului, astfel încât să nu afecteze doar giganții tehnologici americani.
 
Trezoreria a spus despre acordul G7: „Acordul se asigură că sistemul este corect, astfel încât companiile potrivite să plătească impozitele corecte în locurile potrivite”. Acum ar fi discutat în detaliu de către miniștrii de finanțe ai G20 și guvernatorii băncilor centrale.
 
În cadrul „pilonului unu” al acordului, s-a convenit ca țările să poată impozita 20% din profiturile marilor multinaționale peste o marjă de 10% în funcție de locul în care compania și-a realizat vânzările, indiferent dacă au o prezență fizică în acea țară.
 
Motivul pentru excluderea sectorului financiar a fost stabilit în octombrie 2020 într-un plan pilon care spunea că serviciile financiare sunt un caz special, deoarece în general li se cerea să aibă entități capitalizate corespunzător în fiecare jurisdicție și, prin urmare, au plătit nivelul corect al impozitului local.
 
Însă propunerile lui Biden din aprilie de a defini tipul de companii incluse în planul pilonului 1 au fost intersectoriale, bazate pe cele mai mari și mai profitabile 100 de firme, și a readus problema serviciilor financiare.
 
Acordul G7 este văzut ca un pas important către un acord global sub auspiciile OECD, clubul cu economii avansate din Paris și G20, care include China și India.
 
Sunak a declarat că propunerile convenite la G7 în cadrul pilonului unu din discuțiile globale – care ar realoca un element al profiturilor de la cele mai mari multinaționale în funcție de vânzări – ar crește veniturile către trezoreria britanică.
 
Dar nici el, nici Trezoreria nu au menționat nicio cifră în acest sens. TaxWatch, un grup de reflecție, a calculat că companiile Big Tech vor plăti mai puține impozite în Marea Britanie conform planului G7 decât plătesc în prezent sub impozitul pe serviciile digitale al țării.
 
TaxWatch a spus că, pe baza veniturilor din 2019, Amazon, eBay, Facebook și Google ar plăti cu 232,5 milioane de lire sterline mai puțin impozite conform planurilor G7.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă