10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternațional„Imperiul roșu“ contraatacă

„Imperiul roșu“ contraatacă

Ca răspuns la noile taxe vamale impuse de Administrația Trump pentru aproape toate importurile provenind din China, Beijingul și-a lăsat luni moneda să plonjeze sub pragul simbolic de 7 yuani pentru un dolar, iar piețele bursiere au temeri că tensiunile comerciale dintre cele două superputeri economice mondiale ar putea degenera într-un război al monedelor. Căderea yuanului, pentru prima oară după 2008, a declanșat reacția președintelui american, care a denunțat „o manipulare a monedei“. Iar secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a acuzat formal China de manipulare a monedei sale și a cerut FMI să pună capăt concurenței neloiale a Beijingului. Contrar euro sau dolarului, a căror valoare fluctuează liber, potrivit cererii și ofertei, cursul yuanului este „pilotat“ de Banca Centrală a Chinei – și evoluează față de dolar într-o marjă de 2% în jurul unui curs-pivot fixat zilnic de instituția financiară. Fără să-și detalieze motivațiile, Banca Centrală a Chinei a precizat că „situația economică internațională și tensiunile comerciale“ au afectat cursul mai multor monede, printre care și renminbi (yuanul), asigurând că „nu s-a angajat într-o devalorizare competitivă“. Dar Beijingul, care controlează îndeaproape cursul monedei sale naționale, a scăzut din nou, marți, rata-pivot a yuanului la 6,9683 pentru un dolar, o scădere de 0,66 față de ziua de luni.

Decizia Beijingului marchează o nouă escaladare în războiul comercial declanșat de Washington prin tarife vamale punitive, în urmă cu peste un an, pentru a forța partea chineză să negocieze un acord comercial vizând reducerea deficitului și practicile considerate neloiale.

Lăsând voit yuanul să se devalorizeze față de dolar, China lansează un nou act de conflict comercial cu SUA, apreciază Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei în Administrația Clinton. „S-ar putea să ne aflăm în momentul financiar cel mai periculos de la criza din 2008, având în vedere situația actuală dintre China și SUA“. Războiul comercial chino-american a degenerat, luni, într-un război al monedelor. Piețele mondiale sunt zguduite, iar investitorii îngrijorați din Asia și Europa caută puncte sigure pentru monede.

 

Arma devalorizării

Analiștii arată că șocul se poate propaga în întreaga lume, obligând țările concurente Chinei să aibă în vedere propriile monede, ceea ce ar putea duce la o spirală a devalorizărilor care poate afecta creșterea mondială și întărirea protecționismului comercial, cu efecte asupra economiei mondiale. „Totul va degenera rapid“, a declarat Michael Every, responsabil cu cercetarea pe piețele financiare în Asia pentru Rabobank, făcând referință la Banca Centrală a Chinei. Administrația americană estimează că puterea de la Beijing are o lungă experiență în materie și că acționează violând angajamentele G20 de a nu practica devalorizarea competitivă. Ultima dată când China a utilizat această armă a provocat neîncrederea investitorilor, însă analiștii consideră că acum China nu va recidiva, în special din cauza controlului schimburilor pe care l-a instaurat pentru a evita fuga capitalurilor.

O altă decizie a autorităților chineze, luată după anunțul președintelui Trump de noi taxe vamale asupra importurilor chineze, a fost cea de suspendare a achizițiilor de produse agricole americane.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă