Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Igor Dodon vrea să schimbe drapelul Republicii Moldova

Dodon a anunțat că, în perspectiva Zilei Drapelului de Stat, 27 aprilie, președinția va trimite primăriilor din țară câte un drapel de stat și unul „al lui Ștefan cel Mare” și că va începe cu localitățile care s-au remarcat prin poziții anti-unioniste.

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 25.04.2018 - 09:20

Nu este, însă, sigur că ceea ce șeful statului a numit „drapelul lui Ștefan cel Mare” e chiar al lui Ștefan cel Mare, informează Radio Europa Liberă. Drapelul pretins a fi al lui Ştefan cel Mare a fost fluturat întâi de comunişti, ulterior de socialişti la proteste.

Președintele de la Chișinău optează pentru recunoașterea drept simbol național a ceea ce experții din anturajul său numesc drapel istoric purtat de Ștefan cel Mare, pentru a „spori interesul societății față de istoria și cultura Moldovei”.


Drapelul la care face trimitere șeful statului este steagul din pânză roșie cu cap de bour auriu pe mijloc, pe care l-au arborat la mai multe mitinguri comuniștii, apoi socialiști și „patrioții Moldovei”.


Istoricul Vlad Mischevca, membru al Comisiei Naționale de Heraldică, atrage atenția că pe teritoriul cuprins de fosta Ţară a Moldovei nu a existat doar un singur drapel, ci o multitudine de steaguri, diferite ca formă, culoare și simboluri. Vlad Mischevca a votat împotriva recunoașterii acestui drapel ca fiind unul istoric, al lui Ștefan cel Mare. Potrivit lui, nu există informații istorice precise care ar justifica inițiativa instituționalizării oficiale.


Însă, pentru ca acest steag să dețină acest statut trebuie ca proiectul să fie votat de parlamentarii de la Chișinău.

Comentarii

loading...