Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ideologul Khmerilor Roşii, adjunct al lui Pol Pot, a murit la vârsta de 93 de ani

Ideologul Khmerilor Roşii, adjunct al lui Pol Pot, Nuon Chea, a murit duminică, la vârsta de 93 de ani,conform AFP, care citează afirmaţiile unui purtător de cuvânt al tribunalului combodgian care l-a condamnat pentru genocid şi crime împotriva umanităţii.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 04.08.2019 - 18:31

Fostul nr. 2 al regimului khmerilor roşii din Cambodgia, Nuon Chea, a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 93 de ani, a anunţat un purtător de cuvânt al tribunalului special cambodgian în faţa căruia este acuzat de genocid şi crime împotriva umanităţii, transmit AFP şi Kyodo.

"Suntem în măsură să confirmăm că acuzatul Nuon Chea a decedat în seara de 4 august 2019", a declarat purtătorul de cuvânt al tribunalului, Neth Pheaktra, fără a preciza cauzele decesului.

Decesul, survenit la Spitalul Prieteniei Khmero-sovietice din capitala Phnom Penh, a fost confirmat şi de fiica sa. Nuon Chea, ideologul şef al regimului soldat cu circa 2 milioane de morţi între 1975 şi 1979, suferea de mai multe afecţiuni.

Născut la 7 iulie 1926 în provincia estică Battambang, el a studiat dreptul la prestigioasa universitate Thammasat din Bangkok, Thailanda, între 1941 şi 1948. A aderat la mişcarea de tineret a Partidului comunist thailandez, apoi s-a întors în ţara sa pentru a se alătura rezistenţei împotriva puterii coloniale franceze. A organizat viitorul Partid Comunist din Cambodgia, alături de Pol Pot, fostul nr. 1 al regimului, decedat în 1998 fără a fi judecat. Tribunalul special a fost creat în urma unui acord încheiat în 2003 între Phnom Penh şi ONU.

Arestat abia în 2007, fostul secretar adjunct al Partidului Comunist din Kampuchea şi preşedinte al Adunării populare a Kampuchiei democrate - cum era denumită la acea vreme Cambodgia - a fost acuzat în 2010, alături de Khieu Samphan, fost şef de stat al khmerilor roşii, de crime comise în timpul regimului maoist.

La 7 august 2014, amândoi au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă de un tribunal extraordinar, fiind găsiţi vinovaţi de crime împotriva umanităţii, decizie menţinută în apel, în 2016.

Comentarii