12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalHong Kong, „seiful“ elitelor chineze?

Hong Kong, „seiful“ elitelor chineze?

Greva generală de luni, 5 august, a intervenit după un nou weekend de manifestații marcate de violențe, care, potrivit guvernului local pro-chinez, antrenează orașul într-un „un pericol extrem“. Hong Kong, cu 7,4 milioane locuitori, traversează cea mai gravă criză politică de la retrocedarea acestei foste colonii britanice către China, în 1997. De două luni au loc ciocniri între poliție și manifestanții ostili încercărilor Chinei de a accentua controlul asupra acestui teritoriu. După protestele și violențele de duminică seară, în special în cartierul comercial Causeway Bay, acțiunile au continuat luni, protestatarii coborând la o oră de vârf în mai multe stații de metrou, pentru blocarea porților și împiedicarea garniturilor de a se pune în mișcare. Acțiunea a paralizat rețeaua.

În afara perturbațiilor din transportul în comun, peste 100 de zboruri au fost anulate pe aeroportul din Hong Kong, unul dintre cele mai aglomerate din lume. După-amiază au avut loc șapte manifestații simultane – o provocare pentru forțele de ordine, care au utilizat gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc. Seara, un grup de manifestanți a fost atacat de indivizi neidentificați, înarmați cu bâte.

În pofida acestor tensiuni, mulți locuitori susțin mișcarea protestatarilor, care cer garanții în materie de democrație și denunță limitarea libertăților în Hong Kong. În virtutea principiului „O țară, două sisteme“, Hong Kong-ul se bucură până în 2047 de libertăți necunoscute în restul Chinei, dar tot mai multe persoane sunt îngrijorate de încercarea Beijingului de a ignora acest acord și de a-și impune controlul. Șefa Executivului local, Carrie Lam, care în ultimul timp dispăruse din vizorul publicului, a ieșit din rezervă pentru a acuza manifestanții, promițând că „Guvernul va fi ferm în menținerea legii și ordinii și pentru restabilirea încrederii“. Carrie Lam, a cărei demisie este cerută de manifestanți, știe că se poate baza pe susținerea Beijingului, săptămâna trecută Armata Populară de Eliberare oferindu-și serviciile pentru a restabili ordinea.

 

Averea ascunsă a „prinților roșii“

În iulie, ministrul chinez al Apărării a calificat drept „intolerabile“ manifestațiile din Hong Kong, precizând că trupele sale sunt gata să intervină la cererea autorităților locale. Numai că Hong Kong-ul este un soi de „seif“ al elitelor chineze și, potrivit experților, acest fapt descurajează Guvernul de la Beijing să intervină brutal cu armata pentru restabilirea ordinii. Sinologul Jean-Pierre Cabestan explica pentru Le Figaro că Biroul Politic al Partidului Comunist Chinez va ține cont, în evaluarea situației din Hong Kong, că acolo sunt depozitate averile secrete al VIP-urilor Chinei continentale.

Înaintea retrocedării coloniei Hong Kong către China, teritoriul era cunoscut ca locul unde „hongerdai“ („a doua generație roșie“) – fii, fiice, nepoți, veri ai înalților responsabili ai Chinei – își ascundeau o parte a averilor. O vastă anchetă a Consorțiului internațional al ziariștilor de investigații dezvăluia, în urmă cu ceva timp, că nobilimea chineză își ascundea bogăția în paradisuri fiscale, în afară de Hong Kong și Taiwan, asigurându-și viitorul în economii ultraliberale.

Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă