Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

HIKVISION, -următoarea „țintă“ chineză după Huawei?

Compania chineză Hikvision, unul din liderii mondiali în videosupraveghere, ar putea fi următoarea firmă, după Huawei, vizată de decretul președintelui Trump, care interzice transferuri de tehnologie americană spre grupuri străine „sensibile“.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 27.05.2019 - 09:31

Potrivit media americane, Hikvision, producător de camere de supraveghere și de material audio destinat echipării guvernelor, întreprinderilor și particularilor cu scopuri de securitate în supraveghere, ar putea fi trecută pe „lista neagră“ a SUA și, ca urmare, privată de posibilitatea de a achiziționa componente de la fabricanți americani. Printre produsele fabricantului chinez se numără camere clasice, termice sau inteligente, care permit distingerea chipurilor în locuri umbrite, ca și terminale de recunoaștere facială pentru supravegherea clădirilor sau detectarea intrușilor. Tehnologiile companiei sunt utilizate în orașele din China, dar și în Buenos Aires sau Belo -Hori-zonte în Brazilia și la Londra, pentru supravegherea urbană. De asemenea, aceste tehnologii se regă-sesc în sectoare diverse cum ar fi comerțul în detaliu, bancar, finanțe, sănătate, transport, stocajul inteligent pentru industrie, jocuri, educație, protecția evenimentelor sportive sau comerciale, și desigur în sectorul public, utilizate de agenții guvernamentale. Potrivit IHS Markit, gigantul chinez deține peste 21% din piața rețelelor camerelor de supraveghere (CCTV) din lumea întreagă.

Într-o scrisoare trimi-să de 40 de deputați și senatori americani consilierilor președintelui Donald Trump, în urmă cu câteva luni, Hikvision era menționată ca având o tehnologie ce permite autorităților chineze din regiunea Xinjiang, să repri-me minoritatea uigură musulmană. Semnatarii denunțau acțiuni „care pot constitui crime contra umanității“ și cereau controale mai stricte pentru asigurarea că societățile americane nu sunt implicate indirect. Mai mulți aleși erau îngrijorați de prezența fondurilor de pensii americane în capitalul grupului chinez. Dacă Hikvision este înscris pe lista neagră americană, asta înseamnă că furnizorii săi vor trebui să obțină o autorizație din partea Administrației Trump pentru a putea continua comerțul cu societatea chineză. Ar putea, de asemenea, să trebuiască să rupă relațiile comerciale, așa cum a făcut Google cu Huawei, pentru a evita amenzile autorităților americane. New York Times precizează că Hikvision, care are un birou regional în SUA, nu a fost informat de posibile măsuri restrictive. Majoritatea furnizorilor săi se află în China, dar mulți sunt și în Statele Unite. În 2018, societatea a afișat un rezultat operațional de 7,2 miliarde dolari și a obținut un beneficiu net de 1,6 miliarde dolari.

 

„Armă de război“

China este primul producător mondial de așa-numite „pământuri rare“, foarte utlizate în tehnologiile de vârf și ar putea decide să se folosească de acest atu pentru sancțio-narea Statelor Unite în cadrul conflictului lor comercial. Economia ameri-cană subtilă, care dispune de companii specializate în tehnologii înalte, depinde de aceste pământuri rare, metale care intră în componența a numeroase produse. În plină confruntare cu Washingtonul, China ar putea bloca exportarea lor, pământurile rare figurând în arsenalul Beijingului pentru a face față deciziilor președintelui Donald Trump. Inspectând o uzină de tratare a pământurilor rare în plin război comercial cu SUA, preșe-dintele chinez a lăsat să planeze o amenințare subtilă – blocarea exporturilor acestor metale de care economia americană este dependentă. În prezent, războiului taxelor vamale i s-a adăugat cel tehnologic contra companiei Huawei, gigantul chinez al telecomunicațiilor, amenințat de un embargo asupra cipurilor electro-nice americane. Dacă Beijing depinde de tehnologia americană, SUA, asemenea restului lumii, sunt dependente față de China. Țara asiatică produce peste 90% din pământurile rare de pe planetă, un ansamblu de 17 metale, esențiale pentru înaltele tehnologii, metale pe care le găsim în smartphone-uri, ecrane cu plasmă, vehicule electrice, dar și în armament, industria spațială, etc. În spatele aluziilor preșe-dintelui chinez se află o demonstrație de forță. Este clar că în acest moment, în sânul puterii chineze se ana-lizează posibilitatea utilizării interdicției exporturilor de pământuri rare ca armă politică împotriva SUA, arată analiștii ca-binetului Trivium China, făcând legătura cu afacerea Huawei. 

Comentarii