Evacuarea turiştilor din complexul turistic Vacationland şi a locuitorilor din Kapoho, o comunitate aflată în proximitatea acelui obiectiv turistic, reconstruită după o erupţie masivă a vulcanului Kilauea în anul 1960, a avut loc în cea de-a 28-a zi a unui fenomen considerat de oamenii de ştiinţă drept cea mai intensă perioadă de activitate înregistrată în ultimul secol în zona acestui vulcan, considerat la rândul lui unul dintre cei mai activi din lume, informează Reuters.
Agenţia de Apărare Civilă din Hawaii a emis acel ordin de evacuare după ce viteza de deplasare a scurgerilor de lavă a crescut în cursul zilei de marţi şi ameninţa să întrerupă circulaţia pe Beach Road, o autostradă construită în apropiere de ţărmul estic al insulei.
Marţi, o scurgere de lavă a traversat o autostradă şi mai intens circulată, Highway 132, îndreptându-se spre regiunea Kapoho. Un flux separat de lavă se îndrepta spre sud, către comunitatea din jurul parcului turistic Vacationland.
Apărarea Civilă a menţionat întreruperi severe ale sistemelor de comunicaţii, cauzate de prăbuşirea stâlpilor care susţin liniile de electricitate şi cele de telefonie, insistând asupra deciziei sale de evacuare imediată a zonelor afectate.
Rezidenţii au fost rugaţi să urmărească programele staţiilor radiofonice locale pentru a fi la curent cu viitoarele buletine informative.
Numărul exact al persoanelor evacuate miercuri nu a fost precizat, însă în comunităţile Kapoho şi Vacationland se află aproximativ 500 de locuinţe şi spaţii turistice, a precizat Talmadge Magno, administratorul Apărării Civile din Hawaii.
În total, aproximativ 2.500 de rezidenţi au fost evacuaţi după ce vulcanul Kilauea a intrat în faza de erupţie în urmă cu aproape patru săptămâni.
Harry Kim, primarul din Hawaii County, a reînnoit miercuri starea de urgenţă pentru încă 60 de zile, permiţând amenajarea unor adăposturi temporare şi a altor proiecte de ajutorare a populaţiei.
Cel puţin 128 de structuri de pe insulă au fost deja distruse, avariate şi izolate de scurgerile de lavă, a precizat Harry Kim. Şaptezeci şi cinci de locuinţe au trebuit să fie demolate, a adăugat Talmadge Magno.
Craterul principal al vulcanului Kilauea a continuat să degajeze periodic coloane de cenuşă în atmosferă. Tom Birchard, meteorolog la National Weather Service, a declarat că cea mai mare parte din cenuşa vulcanică a fost transportată deasupra mării de vânturile din regiune, disipându-se cu rapiditate.
Cu toate acestea, anumite concentraţii din cenuşa şi aburii vulcanici au ajuns la o înălţime suficient de mare în atmosferă pentru a fi purtate la distanţe mari deasupra Oceanului Pacific. Meteorologii din Insulele Marshall, Micronezia şi Guam au detectat urme de „vog” – o combinaţie de dioxid de sulf, aerosoli, vapori de apă şi microparticule.
Vulcanul Kilauea s-a trezit la viaţă pe 3 mai şi a început să ejecteze lavă şi gaze toxice printr-o serie de fisuri al scoarţei de pe flancul său estic, marcând cea mai recentă fază a unui ciclu de erupţie ce a continuat să se manifeste aproape fără întrerupere timp de 35 de ani.
Apariţia unor noi orificii de lavă, sau fisuri, al căror număr a ajuns la 25, a fost însoţită de numeroase seisme şi erupţii intermitente în vârful craterului, inclusiv de un cutremur cu magnitudinea 5,3 care s-a produs miercuri.