3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalHaos în Bolivia! Societatea civilă îndeamnă la grevă generală

Haos în Bolivia! Societatea civilă îndeamnă la grevă generală

Organizaţii ale societăţii civile apropiate de opoziţie au îndemnat marţi, într-o declaraţie retransmisă de mass-media locale, la grevă generală în Bolivia, pentru a protesta împotriva rezultatelor alegerilor care îi atribuie practic victoria preşedintelui socialist aflat la sfârşit de mandat Evo Morales, informează AFP, preluată de Agerpres.

“Îndemnăm la grevă până la o notificare ulterioară”, a anunţat Luis Fernando Camacho, preşedintele influentului Comitet Pro-Santa Cruz, organizaţie a societăţii civile cu sediul în Santa Cruz, cel mai mare oraş din Bolivia, după o reuniune cu organizaţii din alte regiuni ale ţării.

Principalul adversar al preşedintelui bolivian Evo Morales, Carlos Mesa, a denunţat luni seara “o fraudă” şi a anunţat că nu recunoaşte ultimele rezultate provizorii ale scrutinului care îl dau învingător din primul tur pe actual şef al statului.

Observatorii Organizaţiei Statelor Americane (OSA) care au participat la misiunea de supraveghere a desfăşurării alegerilor de duminică şi-au făcut la rândul lor publică luni “îngrijorarea” faţă de schimbarea inexplicabilă a rezultatelor scrutinului care îl dau pe Evo Morales aproape învingător din primul tur.

Nouă candidaţi au participat la cursa pentru funcţia supremă, dar numai Carlos Mesa, un jurnalist de 66 de ani care a mai fost preşedinte între 2003 şi 2005, părea să fie în măsură să îl alunge de la putere pe actualul şef al statului, 59 de ani, până în prezent ales de fiecare dată din primul tur.

În această ţară cu 11,3 milioane de alegători, votul este obligatoriu.

Cei 7,3 milioane de bolivieni cu drept de vot s-au prezentat duminică la urne pentru alegerea preşedintelui, vicepreşedintelui, precum şi a celor 130 de deputaţi şi 36 de senatori.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă