21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalHAMAS VS ISRAEL Se ajunge la Război total?

HAMAS VS ISRAEL Se ajunge la Război total?

Israelul se pregătește să desfășoare forțe de securitate suplimentare pentru a înnăbuși revoltele în cel mai grav focar de violență comunitară, din țară, din ultimii ani.
 
Violențele din stradă s-au intensificat pe măsură ce Israelul și-a continuat campania aeriană împotriva Hamas, în timp ce grupul militant palestinian care controlează Fâșia Gaza a lansat cel puțin 500 de rachete către Israel miercuri noapte – aproximativ jumătate din numărul din noaptea precedentă.
 
“Intenționez să aduc forțe militare pentru a restabili ordinea”, a declarat joi premierul Benjamin Netanyahu. „Am văzut că revoluționarii arabi au incendiat sinagogile și vehiculele și au atacat ofițerii de poliție – este anarhie”.
 
El a cerut evreilor să respecte legea: „Nu-mi pasă dacă îți fierbe sângele. Nu poți lua legea în mâinile tale. Nu puteți apuca un cetățean arab obișnuit și să încercați să-l linșați – la fel cum nu putem privi cum cetățenii arabi fac acest lucru cetățenilor evrei ”.
 
Ministrul Apărării, Benny Gantz, a chemat 10 companii din rezervele Poliției de Frontieră, spunând că este necesară „întărirea masivă” pentru a ajuta la stoparea revoltelor. Resursele armatei vor fi folosite pentru a facilita desfășurarea poliției de frontieră, a adăugat el.
 
Peste noapte, miercuri, grupuri de evrei de dreapta au fost văzuți cutreierând străzile din cartierele arabe, inclusiv în Lod, Haifa, Acre și Jaffa, unde aproape că au bătut până la moarte un bărbat pe care l-au confundat drept arab. Incidentul a fost surprins la o transmisie de știri în direct. Magazinele deținute de arabi au fost vandalizate.
 
Protestatarii arabi au ieșit și ei în stradă, declanșând confruntări cu evrei. Marți, au ars mașini și au agresat locuitorii evrei din orașe mixte, potrivit poliției.

 

Atacuri aeriene israeliene asupra clădirilor și turnurilor rezidențiale din orașul Gaza, pe 12 mai 2021. Cel puțin 35 de persoane au fost ucise în Gaza și cinci în Israel, deoarece tensiunile au crescut în regiune/ De Abed Rahim Khatib / SHUTTERSTOCK

Yair Revivo, primarul din Lod, unde a avut loc cea mai mare parte a violenței, a comparat-o cu un „război civil”, spunând că poliția a pierdut controlul. Peste 400 de persoane au fost arestate, au raportat presa locală și peste o duzină de răniți.
 
Israelul a poziționat trupe suplimentare – inclusiv două brigăzi de infanterie și una blindată – lângă granița cu Gaza. „Nu s-a dat niciun ordin de a executa o operațiune la sol de către șeful statului major”, a declarat locotenent-colonelul Jonathan Conricus, un purtător de cuvânt al armatei. „Dar pregătirile militare sunt într-adevăr în curs”.
Violența comunitară a alimentat tensiunile religioase care au declanșat această luptă.
 
În palatul moscheii al-Aqsa din Ierusalim au existat săptămâni de confruntări între palestinieni și poliția israeliană împotriva revoltelor.
 
Poliția israeliană a asaltat complexul de cel puțin trei ori în ultima săptămână, folosind gloanțe de cauciuc, gaze lacrimogene și grenade de asomare. Cel puțin 600 de palestinieni au fost răniți în ciocniri.
 
Hamas a intrat luni în luptă, lansând rachete de rază lungă spre Ierusalim, în timp ce ultranaționaliștii evrei au sărbătorit capturarea din 1967 a Orașului Sfânt la Zidul de Vest, cel mai sfânt loc de rugăciune al iudaismului, care se învecinează cu moscheea. Mai devreme, Hamas ceruse ca coloniștii evrei din Ierusalimul de Est să înceteze hărțuirea rezidenților arabi care așteptau ordinele de evacuare de la instanțele israeliene.
 
Israelul a răspuns cu sute de atacuri aeriene asupra Gaza, inclusiv 600 de ținte militare Hamas, potrivit armatei israeliene.
 
În Gaza, cel puțin 83 de persoane au fost ucise, inclusiv 17 copii și șapte femei, potrivit autorităților locale. Israel susține că cel puțin 30 dintre aceștia erau luptători ai Hamas, inclusiv o mână de comandanți superiori.
 
Numărul morților în Israel este de șapte, inclusiv un soldat și un copil. Zborurile de intrare au fost redirecționate de la Tel Aviv către un aeroport mai mic din Marea Roșie, departe de rachetele Hamas.

 

12 mai, zeci de oameni au fost uciși după ce rachete au lovit puternic în Statul Evreu iar Israel a bombardat orașul Gaza.

 

Grupul militant Hamas și Israel au declanșat marți noaptea un bombardament mortal de lansări de rachete și atacuri aeriene, într-o escaladare a unui conflict pe care un trimis al ONU l-a catalogat ca un risc a se transforma într-un „război total”.
 
În cea mai gravă violență văzută de după războiul din 2014, atacurile aeriene israeliene au răsturnat două clădiri înalte din orașul Gaza, despre care se spune că sunt folosite de Hamas, ceea ce a determinat lansarea de represalii a sute de rachete în marile orașe israeliene.
 
Tel Aviv a fost vizat de cel puțin patru ori și s-au auzit explozii în centrul Israelului, în timp ce scutul de apărare al cupolei de fier din țară a lansat o rafală de rachete interceptoare.
 
În Gaza, cel puțin 35 de persoane au murit, inclusiv 10 copii și peste 200 au fost răniți, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriu. Israelul a declarat că a ucis cel puțin 20 de militanți ai Hamasului și ai Jihadului Islamic Palestinian și a avertizat că sunt victime civile. Cel puțin cinci persoane au fost ucise în Israel, au spus medicii.
 
Tor Wennesland, coordonatorul special al ONU pentru procesul de Pace din Orientul Mijlociu, a avertizat că ostilitățile aeriene „escaladează spre un război total”.
 
Ofensiva a început când Hamas a lansat rachete luni seara spre Ierusalim, unde sute de protestatari palestinieni au fost răniți de poliția israeliană la moscheea al-Aqsa, al treilea cel mai sfânt altar din Islam. Cele trei zile de confruntări au coincis cu Ramadanul.
 
Israelul a răspuns imediat cu atacuri aeriene. O zi mai târziu, Benjamin Netanyahu, primul ministru israelian, a ordonat apoi extinderea campaniei aeriene a țării. “Hamas va primi aici lovituri la care nu se aștepta”, a spus Netanyahu. Hamas a răspuns cu primul său voleu de rachete către Tel Aviv.
 
Într-o tactică concepută pentru a învinge apărarea aeriană israeliană, Hamas a lansat în mod repetat sute de rachete simultan, făcând ca israelienii să se grăbească spre adăposturi împotriva bombelor și să lumineze orizontul Tel Avivului.
 
Israelul a purtat trei războaie totale cu Hamas, grupul militant care a preluat controlul asupra Fâșiei Gaza în 2007. Dar dușmanii s-au angajat și în mai multe atacuri de ostilități care s-au oprit la scurtă distanță de un război, cu mediatori precum Egiptul și Qatarul.
 
În semn de creștere a tulburărilor, au fost raportate proteste în orașele arabo-israeliene. Netanyahu a mutat batalionele de poliție de frontieră din Cisiordania ocupată la Lod, lângă Tel Aviv, după ce primarul orașului de 80.000 de persoane a spus că revoltele de acolo „erau prea mari pentru poliție”.
 
Poliția a spus că o mașină de patrulare a fost incendiată după ce mulțimi mari au participat la înmormântarea unui bărbat arab care ar fi fost ucis de un rezident evreu. Ziarul Haaretz a raportat că două sinagogi și o școală evreiască au fost arse.
 
 
„Acesta este un incident uriaș – o intifadă [răscoală] a israelienilor arabi”, a declarat Yair Revivo, primarul lui Lod, la televizor.
 
Tensiunile au izbucnit în weekend în urma unui proces judiciar cu privire la evacuarea palestinienilor care a coincis cu o sărbătoare anuală israeliană din această săptămână, numită Ziua Ierusalimului, care marchează cucerirea țării Ierusalimului Arab de Est în 1967. Ședința a fost amânată.
 

11 mai, Israelul lovește Gaza după ce violența stăpânește locurile Sfinte din Ierusalim 

Avioanele israeliene au efectuat noi atacuri aeriene peste Gaza marți dimineață ca răspuns la atacurile cu rachete ale grupului militant Hamas. 
Au eșuat încercările din ultimul moment de a dezamorsa protestele tot mai mari și violența din Ierusalimul.
 
Oficialii din domeniul sănătății din Gazan au declarat că luni au fost uciși cel puțin 24 de oameni, inclusiv nouă copii, în timp ce forțele israeliene vizau ca ținte rachete și militanți. Armata israeliană a declarat că 15 dintre morți erau militanți. Militanții din Gaza au tras peste 200 de rachete către Israel, rănind șase civili israelieni.
 
Hamas a lansat prima rachetă la ora 18:00, termenul stabilit de poliția israeliană pentru a se retrage din compoziția moscheii al-Aqsa și dintr-un district în care rezidenții palestinieni se află în dispută cu coloniștii evrei. Aceasta a fost precedată de ore întregi de ciocniri între palestinieni și forțele de securitate israeliene din Ierusalim și din Cisiordania, care au lăsat peste 700 de persoane rănite.
 
 
„O rafală de rachete a fost trasă spre inamic în Ierusalimul ocupat ca răspuns la crimele și agresiunea asupra orașului sfânt și represiunea locuitorilor săi din Sheikh Jarrah și moscheea al-Aqsa”, se spune într-un comunicat. „Acesta este un mesaj pe care inamicul trebuie să îl înțeleagă bine: dacă răspundeți, vom răspunde și, dacă escaladați, vom escalada.”
 
Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au răspuns, în câteva minute, vizând siturile de rachete. Lansările din Gaza au continuat până seara, în orașul Ashkelon. Nu au fost raportate victime israeliene.
 
IDF a sugerat că unele dintre decesele din Gaza ar fi putut fi cauzate de o rachetă Hamas care a căzut scurt în Gaza, așa cum s-a mai întâmplat în trecut. “Folosim arme precise pentru a viza militanți și teroriști și nu pe oricine altcineva”, a declarat purtătorul de cuvânt Jonathan Conricus. „Hamas este responsabil pentru aceste atacuri flagrante asupra Israelului și va suporta consecințele.”
 
Armata israeliană a confirmat că, într-un singur atac, a vizat și ucis în mod direct trei agenți Hamas și că a lovit și un tunel Hamas și mai multe poziții militare. În total, Israelul a declarat că a lovit 130 de ținte militare din Gaza, ucigând 15 „agenți ai Hamasului și ai Jihadului Islamic”.
Surse din Hamas au confirmat AFP că unul dintre comandanții lor, Mohammed Fayyad, a fost ucis.
 
Binyamin Netanyahu, primul ministru israelian, a declarat că Hamas a trecut „linia roșie” și a avertizat că „cine ne atacă va plăti un preț mare”.
 
Departamentul de stat american a condamnat atacurile Hamas ca o „escaladare inacceptabilă” și a spus că Israelul are „un drept legitim de a se apăra și de a-și apăra poporul”. Casa Albă a declarat că președintele Biden este „ținut la curent cu situația”.
 
Dominic Raab, Secretarul britanic de Externe, a denunțat, de asemenea, atacurile Hamas și a cerut „o reducere imediată a forțelor din toate părțile”.

Uniunea Europeană s-a alăturat condamnării atacurilor de la Hamas astăzi, solicitând tuturor părților să vizeze o reducere a forțelor și să prevină alte victime civile.

“Creșterea semnificativă a violenței în Cisiordania ocupată, inclusiv în Ierusalimul de est, precum și în și în jurul Gaza, trebuie să se oprească imediat”, a declarat Comisia Europeană într-un comunicat.

Poliția israeliană reține vineri un manifestant în Ierusalimul de Est, în timpul protestelor împotriva expulzării amenințate de Israel a zeci de palestinieni din cartierul Sheikh Jarrah [Mahmoud Illean / AP]

 
Confruntarea a fost declanșată de o zi de neliniște în Ierusalimul de est, care a început atunci când polițiștii împotriva revoltei au asaltat complexul moscheii al-Aqsa, al treilea cel mai sfânt loc al Islamului. Complexul, cunoscut de evrei ca Muntele Templului și de musulmani ca Haram al-Sharif, fusese ocupat de sute de bărbați palestinieni. Poliția a tras grenade asomatoare, gaze lacrimogene și gloanțe acoperite cu burete, unele chiar în moschee. Sute de palestinieni și 12 polițiști au fost răniți, potrivit Red Crescent.
 
Unii palestinieni au spus că au fost luați pe neașteptate în timp ce se rugau. Iyad Zanayeb, în ​​vârstă de 21 de ani, electrician din cartierul Beit Hanina, a fost lovit de gloanțe de burete în partea laterală a capului și a piciorului. El a spus: „Au izbucnit fără avertisment. Mi-am pierdut cunoștința și prietenii mei m-au tras afară. ”
 
Poliția israeliană a spus că forțele sale acționează „împotriva unor tulburări după ce sute de revoltători au început să arunce cu pietre spre pasajul dintre compus și Zidul de Vest”, principalul loc de rugăciune evreiască de la marginea exteriorului complexului.
 
Netanyahu a ordonat schimbarea traseului unui marș evreiesc care fusese planificat prin vechiul oraș.
 
Câteva mii de persoane s-au prezentat oricum și au pornit pe o cale alternativă, dar au fost dispersate de poliție.
 
Tensiunile din oraș s-au construit pe tot parcursul lunii Ramadanului, care anul acesta a atins un punct culminant și care a coincis luni cu Ziua Ierusalimului, aniversarea capturării de către Israel a vechiului oraș în Războiul de Șase Zile din 1967.
 
Au existat ciocniri repetate în cartierul estic Ierusalim al șeicului Jarrah, unde o instanță a autorizat evacuarea familiilor arabe ale căror case au fost construite pe un teren cumpărat de o mișcare de coloniști evrei din SUA.
 
O confruntare de luni dintre un automobilist evreu și palestinieni surprinsă pe videoclip a devenit rapid virală. Arăta palestinieni care aruncau cu pietre într-o mașină la periferia estică a orașului și șoferul care se îndrepta și accelera într-una dintre ele. A urmat o luptă, cu un polițist înarmat în cele din urmă ținând cele două părți separate.
 
Netanyahu a fost acuzat că nu s-a concentrat asupra situației în timp ce încearcă să dețină funcția după o serie de alegeri neconcludente. Ierusalimul de Est a apărut, de asemenea, ca o sursă de fricțiune cu Autoritatea Palestiniană, care a amânat alegerile după ce Israelul a spus că nu va permite votul în orașul pe care l-a anexat oficial.

 

Context

Israelul a dat curs presiunii internaționale și a întârziat evacuarea mai multor familii palestiniene din casele lor din Ierusalimul de Est, deoarece serviciile de securitate au avertizat că expulzarea lor ar putea inflama în continuare unele dintre cele mai grave violențe din Orașul Sfânt de ani de zile.
 
Procurorul general Avichai Mandelblit a cerut duminica trecută amânarea unei ședințe a Înaltei Curți programată luni, care pare să dezrădăcineze zeci de familii palestiniene care locuiesc în cartierul Sheikh Jarrah pentru a face loc coloniștilor israelieni.
 
În weekend, poliția israeliană a bătut sute de palestinieni neînarmați și a aruncat grenade asomatoare în mulțimi – una a căzut în camera de rugăciune a moscheii al-Aqsa din Ierusalim – în efortul de a controla protestele care au atras zeci de mii de arabi.
 
Palestinienii au aruncat cu pietre asupra polițiștilor, au aprins focuri și au dărâmat baricadele, în timp ce poliția a folosit gloanțe de cauciuc și tunuri de apă în nopți consecutive de ciocniri. Optsprezece ofițeri de poliție au fost răniți, a spus Israel. Peste 300 de palestinieni au necesitat asistență medicală, au spus medicii palestinieni.
 
Națiunile din Golf și cele arabe au condamnat acțiunile forțelor de securitate israeliene, în timp ce aliații SUA și UE și-au exprimat îngrijorările profunde. Mânia a fost stârnită de imagini ale poliției care foloseau violența în interiorul moscheii, venerat de musulmani ca Haram al-Sharif și de evrei ca Muntele Templului.
 
“Ceea ce fac poliția israeliană și forțele speciale, de la încălcări împotriva moscheii până la atacuri împotriva credincioșilor, este barbar”, a declarat duminică guvernul iordanian, care are custodia moscheii. Turcia a numit acțiunile „terorism”.
 
SUA au cerut guvernului israelian să „abordeze locuitorii Sheikh Jarrah cu compasiune și respect”, evitând în același timp evacuările, demolările de locuințe și așezările.
 

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Rotiri gratuite la cazino. Chiar sunt gratuite? Cum le activezi și ce câștiguri poți obține

Rotirile gratuite fac parte din campaniile promoționale pe care operatorii de cazino online din țara noastră le desfășoară constant. Ele oferă utilizatorilor posibilitatea să...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...
Ultima oră
Pe aceeași temă