22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalHackerii iranieni, acuzaţi pentru pătrunderea în sistemele informatice a zeci de organizaţii

Hackerii iranieni, acuzaţi pentru pătrunderea în sistemele informatice a zeci de organizaţii

Cei nouă acuzaţi, suspectaţi că au acţionat în numele Gărzilor Revoluţionare iraniene, au pătruns în sistemele informatice a 320 de universităţi din Statele Unite şi din alte 21 de ţări pentru a sustrage informaţii pe care le-au vândut ulterior, informează Mediafax.

Hackerii sunt acuzaţi şi pentru pătrunderea în sistemele informatice a zeci de organizaţii guvernamentale, inclusiv în cel al Departamentului Muncii şi Comisiei pentru Reglementarea Energiei.

Departamentul de Justiţie a declarat că hackerii sunt afiliaţi Institutului Mabna din Iran, suspectat că lucra încă din 2013 cu guvernul iranian pentru a fura cercetări ştiinţifice din alte ţări.

“Prin aducerea acestor acuzaţii, reimpunem normele pe care majoritatea lumii civilizate le-ar accepta: statele-naţiune nu trebuie să fure propietate intelectuală în scopul de a oferi un avantaj industriilor domestice”, a declarat adjunctul procurorului general Rod Rosenstein.

Cei nouă acuzaţi ar putea să nu fie judecaţi într-o instanţă americană, deoarece SUA nu deţine un tratat de extrădare cu Iranul.

Vineri, Trezoreria Statelor Unite a anunţat sancţiuni asupra Institului Mabna şi a 10 iranieni, cei nouă acuzaţi şi încă un individ acuzat într-un caz diferit.

Pe acest fond, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe a declarat că sancţiunile impuse de SUA reprezintă un act provocator care nu va preveni Iranul din a progresa în domeniul tehnologic.

“SUA nu va avea beneficii în urma acestor sancţiuni, menite să blocheze şi să prevină dezvoltarea tehnologică a Iranului”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Potrivit autorităţilor americane, cei nouă indivizi au trimis profesorilor link-uri compromise, care odată accesate le-au permis hackerilor să aibă acces la informaţii private. Aproximativ 15 miliarde de pagini care conţineau cercetări ştiinţifice au fost furate şi vândute pentru profit.

Cele mai citite

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Percheziții la sediul UBER din Portugalia

Poliția portugheză și agenții fiscali au percheziționat marți sediul Uber Technologies din Lisabona, ca parte a unei investigații mai ample și a unor raiduri...
Ultima oră
Pe aceeași temă