22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalGuvernul german decide miercuri dacă îi va ajuta pe fermierii afectaţi de...

Guvernul german decide miercuri dacă îi va ajuta pe fermierii afectaţi de secetă

Ministrul german al Agriculturii, Julia Kloeckner, va prezenta miercuri restului cabinetului de la Berlin cele mai recente date privind producţia agricolă, pe baza cărora se va decide dacă vor fi acordate ajutoare pentru fermierii afectaţi de secetă.

În mod normal, în Germania, responsibilitatea pentru acordarea de ajutoare de urgenţă fermierilor revine în principal conducerii celor 16 landuri. Guvernul federal poate interveni în acest domeniu doar dacă pagubele provocate ating o “amploare naţională”.

Asociaţia fermierilor germani a cerut un sprijin de un miliard de euro, din cauza pagubelor provocate culturilor agricole de valurile de căldură şi de secetă. Germania este al doilea mare producător de cereale din UE, după Franţa.

Ultima dată când Guvernul federal de la Berlin a acordat ajutoare fermierilor afectaţi de secetă a fost în 2003, anul în care s-a înregistrat aşa-numită “Vară a Secolului”.

În ultimele cinci luni, valurile de căldură şi lipsa ploilor au afectat culturile agricole din Franţa, Germania şi statele de la Marea Baltică, înregistrându-se şi un deficit de nutreţ pentru animale, din cauza pagubelor provocate de secetă culturilor de porumb şi ierbii.

Săptămâna trecută, Ministerul Agriculturii din Germania a anunţat că analizează posibilitatea unei relaxări temporare a unor norme de mediu, în ideea de a-i ajuta pe fermieri să depăşească o creştere bruscă a preţului furajelor ca urmare a secetei din ultimele luni.

Potrivit autorităţilor, Executivul de la Berlin ar putea permite ca o parte din zonele de conservare specială, a terenurilor păstrate sub formă de pajişti, să fie utilizate pentru hrana animalelor. Aceste zone de conservare specială au fost înfiinţate ca o condiţie pentru ca fermierii să poată primi subvenţii de la UE şi să pună la punct un sistem agricol mai prietenos cu mediul.

Potrivit estimărilor, recolta de cereale a Germaniei din 2018 va fi cea mai mică din ultimii 24 de ani, după ce culturile agricole au fost afectate de cele mai mari temperaturi estivale înregistrate de la debutul publicării datelor statistice, în 1881. În special oferta de paie şi fân este una limitată.

Cele mai citite

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...
Ultima oră
Pe aceeași temă